Sürekli kitap satın alıp ve bunları okumayıp evde yığınlar halinde biriktiriyorsanız ‘tsundoku’ olabilirsiniz. Japonca bir terim olan Tsundoku, çok fazla okunmamış kitabı olan kişileri tanımlamak için kullanılıyor

Tsundoku: Kitap satın alma ve asla okumama eylemi

DİDEM MERCAN

Hiç okumayacak olsanız bile kitap satın alma alışkanlığınız var mı? Kulağa tam da sizin sürekli yaptığınız bir alışkanlık gibi geliyorsa, farkında olmadan Tsundoku olabilirsiniz.

Londra Üniversitesi’nde modern çağ öncesi Japonca metinler öğreten Prof. Andrew Gerstle, BBC’ye yaptığı açıklamada, Tsundoku teriminin düşünülenden çok daha eski bir terim olduğunu, 1879’dan daha önceki tarihlerde kullanımda olmasının muhtemel olduğunu açıkladı.

‘Doku’ kelimesinin, ‘okuma’ anlamına gelen bir fiil olarak kullanılabildiğini belirten Gerstle’ye göre, ‘tsundoku’ daki ‘tsun’, ‘yığmak’ anlamında. Bir araya getirildiğinde ise ‘tsundoku’, ‘okuma materyali satın alıp yığmak’ anlamına geliyor.

Bir başka terim olan Bibliomania, Thomas Frognall Dibdin’in ‘kitap deliliği’ni keşfettiğini iddia eden, 19’uncu yüzyılda yazdığı romanının başlığı. Buna göre ‘bibliomania’ kendini durduramayan ve sürekli edebiyat eserlerini toplayan kişiler olarak tanımlanıyor. Dibdin’in tanımına göre, Bibliomania’dan etkilenenler ilk baskılar ve resimli kopyalar gibi benzersiz kitaplara takıntılı yani saplantılı kişiler.

Ancak iki yüzyıl sonra, Oxford University Press bu terimin saplantı ile ilgili tanımını değiştirdi ve yeni bir tanım yaptı. Bibliomania artık kitap toplama saplantısı için değil, ‘tutkulu coşku’ için kullanılan bir terim halini aldı. Yani saplantının yerini tutkulu coşku aldı. İki kelime benzer anlamlara sahip olsa da, her ikisi arasında çok önemli bir fark var: Bibliomania bir kitap koleksiyonu oluşturma niyetini anlatırken, tsundoku kitap okuma niyeti ve bunların sonucunda kazara kitap toplanmasını tanımlıyor.