TTB, sağlık çalışanlarının koronavirüsüne maruz kalmasına ilişkin risk değerlendirmesi anketinin ön raporunu açıkladı. 74 ilden bin 820 sağlık çalışanının katıldığı anket, sağlık çalışanlarının büyük risk altında çalıştıklarını bir kez daha gösterdi

TTB anket yaptı: "Sağlık çalışanları büyük risk altında"

BirGün / Ankara

Türk Tabipleri Birliği, 20 Mart’ta internet üzerinden hekimlerin ve sağlık çalışanlarının koronavirüsüne maruz kalımına ilişkin bir risk değerlendirmesi çalışması başlattı. TTB koronavirüs salgını ile mücadelede kritik önemde olan sağlık çalışanlarının virüse maruz kalımını ölçmek amacıyla yaptığı anketin ön raporunu açıkladı. 74 ilden bin 820 sağlık çalışanının katıldığı ankete göre, sağlık çalışanları büyük risk altında çalışıyor.

Raporda, sağlık çalışanlarının yaşadığı tıbbi malzeme yetersizliği, koronavirüs salgınından korunmaya ilişkin eğitim verilmemesi ve sağlıklı çalışma koşullarındaki yetersizliklerin altı çizildi.

EĞİTİM VERİLMEDEN HİZMET BAŞLADI

Ankete yanıt veren sağlık çalışanlarının yüzde 31’inin en az bir kronik hastalığı bulunduğu, yüzde 4’ünün 65 yaş üzerinde, yüzde 1’inin de gebe olduğu belirttildi. raporda yer alan sonuçlar şöyle:

> Yüzde 70’inin çalıştığı sağlık kurumunda birden fazla koronavirüs hastası bulunuyor,

> Yüzde 6’sı bir sağlık kurumunda teyitli koronavirüs hastasıyla yüz yüze temasta,

> Yüzde 48’inin çalıştığı kurumda koronavirüs için ayrı bir triaj mekanı sağlanmıyor,

> Yüzde 44’ü koronavirüs salgınında nasıl korunacağına dair çalıştığı kurum tarafından bir eğitim verilmediğini ifade ediyor,

> Yüzde 53’ü koronavirüs salgınında iş organizasyonuyla ilgili yapılacak değişiklikler konusunda bilgi verilmediğini belirtiliyor,

> Yüzde 50’si koronavirüs ile ilgili birimine özel tanı, tedavi şemalarıyla ilgili rehber gibi eğitim materyali verilmediğini ifade ediyor.

MALZEME EKSİK

Ön raporda, anket sonucu ile “sağlık çalışanlarının koronavirüs şüpheli ya da kesin tanılı bir hastaya hizmet verirken kişisel koruyucu donanıma erişim konusunda halen ciddi sorunlar yaşadıkları” da ortaya konuldu. Ankete yanıt verenlerin yüzde 78’i N5 maske, yüzde 74’ü siperlik ya da koruyucu gözlük, yüzde 71’i tek kullanımlık önlük/tulum, yüzde 60’ı tıbbi maske, yüzde 52’si önlük forma ve yüzde 38’i de eldivene erişim konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI VİRÜSTEN KORUNMALI

Anketin sonuç bölümünde, risk değerlendirmesi çalışmasının ilk verilerinin sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu donanım ve çalışma koşulları konusunda ciddi yetersizlik ve sorunlara işaret ettiği tespiti yapılarak, bu koşulların meslek hastalığı ve iş kazası yönünden yüksek risk oluşturduğu, sağlık çalışanlarında kaygı ve korkuya neden olduğu vurgulandı.

Sağlık çalışanlarının salgın etkeni virüs ile enfekte olmasının sağlık hizmetlerinin salgına yanıt kapasitesini olumsuz etkileyeceği ve sorunun büyümesine yol açacağı tespitinin yapıldığı raporda, sağlık çalışanlarının virüsten korunması ve virüs bulaşı ile ilgili bir izleme ve değerlendirme programı oluşturulmasının hayati önemde olduğu bir kez daha hatırlatıldı.

Raporda, “Türk Tabipleri Birliği olarak pandemi ile mücadelede yaşamsal öneme sahip hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özveriyle çalıştıklarını vurguluyor, sağlık kurumlarında çalışma koşullarının iyileştirilmesinin ve Kişisel Koruyucu Donanımların eksiksiz sağlanmasının gerektiğini verilerin ışığında bir kez daha belirtiyoruz” denildi.

ttb-anket-yapti-saglik-calisanlari-buyuk-risk-altinda-705297-1.

ttb-anket-yapti-saglik-calisanlari-buyuk-risk-altinda-705298-1.

ttb-anket-yapti-saglik-calisanlari-buyuk-risk-altinda-705300-1.

ttb-anket-yapti-saglik-calisanlari-buyuk-risk-altinda-705301-1.