TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasının ardından, Hessen Eyalet Meclisi milletvekillerinden Turgut Yüksel, hükümeti Fincancı’ya destek vermeye çağırdı.

TTB Başkanı Fincancı için Hessen hükümetine dayanışma çağrısı

GÜRSEL KÖKSAL/WIESBADEN

Almanya’nın Hessen eyalet hükümeti, 2018 yılında “Barış Ödülü” verdiği Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya destek vermeye çağrıldı.

lmanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Milletvekili Turgut Yüksel, sosyal medya üzerinden yaptığı kamuoyuna açık çağrıda, "Hessen Eyalet Hükümeti’nin tutuklanan Hessen Barış Ödülü’nün tutuklanmış olan sahibesi için devreye girmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

'DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR'

Yüksel'in açıklaması şöyle: "Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılmalıdır. Hessen Barış Ödülü sahibi, Türk Tabibler Birliği Başkanı, insan hakları savuncusu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı terörizm propogandası iddiasıyla İstanbul’da tutuklandı. O yorulmak bilmez bir insan hakları savunucusudur ve emeğin, demokrasinin, bilimsel bağımsızlığın, bilim insanlarının düşünce özgürlüğünü ve bütün bunlarla yakından bağlantılı olan toplumsal sağlık için mücadele eden bir kişidir. Hessen Eyalet Hükümeti’nin tutuklanan Hessen Barış Ödülü’nün tutuklanmış olan sahibesi için devreye girmeye çağırıyorum."

Yüksel, konuyu Eyalet Meclisi’nin önümüzdeki hafta gerçekleştirecek oturumunda da gündeme getireceğini açıkladı.

Köln merkezi “KültürForum TürkiyeAlmanya” da önceki gün yaptığı açıklamada tutuklanmayı kınamış ve Alman hükümetine çağrıda bulunarak, hem doğrudan, hem de Avrupa Birliği nezdinde bu konuda devreye girilmesini talep etmişti.

FİNCANCI 2018'DE HESSEN'DE 'BARIŞ ÖDÜLÜ' ALMIŞTI

2018 yılında Hessen eyaletinin başkenti Wiesbaden’da düzenlenen törenle Hessen Barış Ödülü’nü alan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Şubat 2019’da tutuklandığında Hessen Eyalet Hükümeti ile bu ödülün hayata geçiren sivil toplum örgütü Hessen Barış ve Çatışma Araştırmaları Vakfı ayrı ayrı açıklamalar yaparak, tutukluğu kınamış, kendisiyle dayanışma içinde olduklarını duyurmuşlardı.

Hessen Barış Ödülü’nü aldığı sırada Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) başkanlığını yürüten Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 2017 yılında da New York’ta İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü’nün “İnsan Hakları Ödülü”nü almıştı.