TTB Merkez Konseyi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Salgına ilişkin veriler sosyal medyada tweet ile değil, Sağlık Bakanlığı resmi web sitesinde ayrıntılarıyla açıklanmalıdır” çağrısı yaptı

TTB’den Sağlık Bakanlığı’na çağrı:  Salgına ilişkin detaylı veriler paylaşılmalıdır

BİRGÜN/ANKARA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, koronavirüs verilerinin resmi kanallardan ve ayrıntılı olarak verilmesi gerektiğini belirterek, “Klinik ve radyolojik olarak koronavirüs tanısı alan hastalar aksi kanıtlanıncaya kadar koronavirüs kabul edilerek gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.

TTB Merkez Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, gelişmiş ülkelerin çoğunda kamuoyunun tweet mesajlarıyla değil, salgın konusunda yetkilendirilmiş sağlık kuruluşları tarafından etraflıca bilgilendirildiğine vurgu yapıldı.

TTB’DEN ŞEFFAFLIK BİLİMSELLİK UYARISI

TTB Merkez Konseyi, salgının ancak şeffaflık ve bilimsellikle yönetilebileceği uyarısını tekrarladı ve ivedilikle yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

> Salgına ilişkin veriler sosyal medyada tweet ile değil, Sağlık Bakanlığı resmi web sitesinde ayrıntılarıyla açıklanmalıdır.

> Bu veriler hastalığın şehirlere, yaş, cinsiyet ve mesleklere göre dağılımını içermelidir.

> Testi pozitif olan hastaların yanı sıra, test sonucundan bağımsız olarak klinik ve radyolojik olarak koronavirüs ile uyumlu olguların sayısı da verilmelidir.

> Klinik ve radyolojik olarak koronavirüs hastalığı ile uyumlu hastaların ve temas ettiklerinin belirlenmesi ve izolasyonu için aktif bir çalışma yürütülmelidir.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DETAYLI AÇIKLAMA YAPILIYOR

Toplumun ve sağlık çalışanlarının önemli bir kısmını tehdit eden bu salgının bilançosunun sadece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın günlük tweetlerinden takip edebilebildiğine dikkati çeken TTB Merkez Konseyi, şunları kaydetti:

“Sağlık Bakanlığı’nın veya bir başka resmi kurumun web sitesinden ayrıntılı bilgi edinmemiz hala olanaklı değil. Oysa gelişmiş ülkelerin çoğunda kamuoyu salgın hakkında çok daha etraflıca bilgilendiriliyor ve açıklamalar bizdeki gibi tweet mesajlarıyla değil, bu konuda yetkilendirilmiş sağlık kuruluşları tarafından yapılıyor.

Çünkü bu ülkeler şunun çok farkındalar: Pandemi ile mücadele toplumun tamamını ilgilendiren, her bir yurttaşın sorumluluk alması gereken topyekün bir mücadeledir ve salgının toplum içinde yaygınlığı hakkında kamuoyu yeterince bilgilendirilmezse halk el yıkamadan tutun da sosyal mesafenin artırılmasına kadar kişisel önlemlerin önemi konusunda yeterince ikna edilemez.”