Sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemelerle özlük haklarını düzenleyen yönetmeliğe tepki gösteren  TTB, Merkez Konseyi Üyesi Eroğulları, "Yönetmelik öyle bir karmaşık yönetmelik ki içinde ne getirdiğini maalesef göremiyoruz. Ama net olarak gördüğümüz şey şu; bizim taleplerimizin karşılanmadığı" ifadelerini kullandı.

TTB'den sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin yönetmeliğe tepki

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Kazım Doğan Eroğulları, sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemeleri düzenleyen ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Kitap gibi sağlam” diyerek duyurduğu yönetmeliğe tepki gösterdi. Eroğulları, "Yönetmelik öyle bir karmaşık yönetmelik ki içinde ne getirdiğini maalesef göremiyoruz. Ama net olarak gördüğümüz şey şu; bizim taleplerimizin karşılanmadığı. Bir sonraki ay ne alacağını hiçbir sağlık emekçisi bilmiyor. Maalesef hayat, hekimler açısından Sayın Bakan’ın tweetlerindeki kadar sevimli değil" dedi.

Koca, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan ve sağlıkçılara yapılan ek ödemelerle özlük haklarını düzenleyen yönetmeliği sosyal medya hesabında “Kitap gibi sağlam yönetmelik. Türkiye’de doktor olmanın anlamı değişti” diyerek duyururken pandemiden bu yana özlük hakları için mücadele eden sağlık emekçileri, bu yönetmeliğin bir “ceza yönetmeliği” olduğunu söylüyor.

Aile hekimlerini ek ödeme kapsamının dışında bırakan yönetmelik, iki defa kınama cezası alacak olan devlet memurunun bir aylık ek ödemesinin kesilmesi yönünde maddeler içeriyor.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Kazım Doğan Eroğulları, konuya ilişkin yaptığı açıklamada söz konusu yönetmeliği şöyle değerlendirdi:

"Tek ödeme istiyoruz. Bunun da emekliliğe yansımasını istiyoruz. Bu yönetmelik karmaşık, emek sömürüsünü artıran performans sisteminin daha belirgin halde hissedildiği yönetmelik. Bu yönetmelikte çok dikkat çekici maddeler var. Mesela bir devlet memuru bir kınama ceza almışsa ona ikinci bir cezayı öngörüyor ve o memurun bir aylık ek ödemesini kesiyor. Bu, bir anlamda mali şiddet. Bunun gibi birçok madde var.

‘HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATAN BİR YÖNETMELİK’

Yönetmelik öyle bir karmaşık yönetmelik ki içinde ne getirdiğini maalesef göremiyoruz. Ama net olarak gördüğümüz şey şu; bizim taleplerimizin karşılanmadığı. Hekimin, sağlık emekçilerinin insanca yaşayacak bir ücrete ulaşması için insanca olmayan koşullarda çalışmasını öngören bir yönetmelik. Bu anlamda kamuda performans baskısı, özel sektörde ciro baskısıyla halkın sağlığını tehlikeye atan bir yönetmelik. Hekimin, yaşamını kazanmak için çok daha fazla hasta bakması, çok daha fazla sayıda ameliyat yapması gerekiyor. Bu da hastalarda halk sağlığı sorunu olarak dönecek. 5 dakikada bir muayene olmaz ama hekim, ücreti alabilmek için çok daha fazla sayıda hastaya daha kısa sürede bakmak zorunda.

Sayın Bakan’ın bahsettiği şekilde bir yönetmelik değil. Aile hekimleriyle ilgili de bir düzenleme yapılacağı söylenmişti. Bu ek ödeme yönetmeliği, aile hekimlerini kapsamayan bir yönetmelik. Onunla ilgili bir gelişme yok. Üniversitelerin bir çoğunluğu, ek ödeme yönetmeliğinin kapsamı dışında kaldı. Biz, güvenceli bir çalışma modeli istiyoruz. Şiddetsiz bir çalışma ortamımız olsun istiyoruz. Emekliliğimize yansıyacak, sağlık emekçilerine yakışır bir ücret istiyoruz. Aslında çok basit. Bunu bu kadar karmaşıklaştırarak maalesef algıyla oynanıyor.

‘HAYAT, HEKİMLER AÇISINDAN SAYIN BAKAN’IN TWEETLERİNDEKİ KADAR SEVİMLİ DEĞİL’

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Ayın 15’inde göreceksiniz’ dediği şudur; ‘ayın 15’ine kadar köle gibi çalışırsanız eğer, ay sonunda bir önceki aydan biraz daha fazla alabilirisiniz’ demek istiyor. Bunun tercümesi bu. Bakanı, tweet atmak yerine bizlerle görüşmeye davet etmiştik daha önce. Bir sonraki ay ne alacağını hiçbir sağlık emekçisi bilmiyor. Maalesef hayat, hekimler açısından Sayın Bakan’ın tweetlerindeki kadar sevimli değil."

ANKA