TTB, ülkede aktif vaka sayısının 21 bin 400 olduğu, ölüm kayıtlarına ilişkin uluslararası önerilerin hâlâ uygulanmadığını vurgulayarak “Salgın sırlarla yönetiliyor” dedi

TTB, kararların bilimsel dayanağının olmadığını vurguluyor: Salgın sırlarla yönetiliyor

Ülkede ilk koronavirüs vakasının görülmesinin üzerinden üç ay geçti. Vaka sayıları sıfırlanmamış ya da kontrol altına alınamamışken Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, “Türkiye’de ilk hasta duyurusundan bugüne salgında neredeyiz?” başlığıyla bir basın açıklaması yaptı.

TTB Merkez Konseyi’nin açıklamasında, 4 bin 763 kişinin hayatını kaybettiği belirtilerek “Yüzlerce insanımız yoğun bakımda. Her gün testi pozitif çıkan bine yakın hastamız oluyor” dendi. Açıklamada, aktif vaka sayısının 21 bin 400 olduğu, ölüm kayıtlarına ilişkin uluslararası önerilerin hâlâ uygulanmadığı vurgulanarak “Salgın sırlarla yönetiliyor” dendi.

ETKİSİ ARTARAK SÜRÜYOR

Açıklamada, 11 Haziran itibariyle ülkede aktif hasta sayısının 21 bin 400 olduğunun altı çizildi: “İçişleri Bakanlığı 31 Mayıs’tan itibaren 24 ilimizdeki, iki belde, 20 köy, 34 mahalle ve iki mezra olmak üzere toplam 58 yerleşim yerinde karantina tedbirleri uygulandığını, karantina tedbiri uygulanan yerleşim yerindeki toplam nüfusun 51 bin 669 kişi olduğunu açıkladı. Karantinada olan nüfus ile aktif hastaların sayısı, Türkiye’de Covid-19’un etkisini sürdürdüğünü açık olarak ortaya koyuyor.”

HIZLA 'NORMALLEŞİYORUZ'

Ülkenin, Covid-19 kaynaklı ölüm sayısında ise 17. sırada olduğunu belirten TTB, salgının ‘sırlarla’ yönetildiğini vurguladı: “Sağlık Bakanlığı ısrarla olguların ve ölümlerin çeşitli değişkenlere göre dağılımını açıklamaktan kaçınmaya devam ediyor. ‘Vakalar hafifledi açıklamalarını hayretle izliyoruz. Mevcut akademik çalışmalar tam aksini söylüyor. Salgını kontrol altına alabildik mi? Kanıt yok. Türkiye olarak hızla ‘normalleşiyoruz’. Serbestleşen hemen her kısıtlamada bilimsel dayanak arıyor ancak bulamıyoruz, kararların onların önerileri doğrultusunda alındığı söylense de bu konudaki Bilim Kurulu önerilerini bilmiyoruz.”