Anadolu Üniversitesi için hazırlanan bir ders kitabında, GSS eleştirilerine ilişkin “En çok hangi STK uygulamaya karşı çıkmaktadır” sorusunda, şıklara CHP ve TTB yerleştirildi.

TTB’nin GSS eleştirisi soru oldu

Mustafa M. Bildircin

CHP’nin ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB), “Sosyal devlet anlayışına aykırı” diyerek Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasına getirdiği eleştiri, üniversitede ders konusu oldu. Ders kitaplarında öğrencilerin karşısına çıkartılan ve belirli kişi ya da grupları hedef göstermesi itibarıyla eleştirilen sorulara bir yenisi daha eklendi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü için hazırlanan Sağlık Sigortacılığı ders kitabında, TTB ve CHP’nin GSS’ye karşı çıktığı belirtilerek “Türkiye’de GSS uygulamasına en fazla karşı çıkan STK hangisidir?” diye soruldu.

BÜYÜK BİR ADIM

Kitapta, “GSS reformu girişimi ve uygulamasının” Türkiye’nin sağlık politikasında büyük bir adım olduğu belirtildi. ‘Tek parti hükümeti’nin 2002’de işbaşına gelmesi ve ‘AB vizyonu ivmesiyle’ Türkiye’nin politik ve ekonomik durumunun iyileşme gösterdiği ifade edilen kitapta, “Bu olumlu ortam genel olarak Türkiye sağlık reformlarının, özelde de sağlık finansman reformunun gerçekleştirilmesi için altın bir fırsat yaratmıştır” denildi.

SOSYAL PAZARLAMA

TTB’nin, “Kullanıcı katkılarının ve kişilerin sağlık harcamalarının artacağı” eleştirisi anımsatılan kitapta, CHP’ye de ayrı bir parantez açıldı. Anamuhalefet partisi CHP’nin de “GSS’ye ilişkin yer yer karşı çıkışı” olduğu kaydedildi. Kullanıcı katkılarının sistemde kullanımının artmasının yurttaş nezdinde memnuniyetsizliğe neden olduğu belirtilerek “Sonuç olarak, GSS’nin uygulamada sınırlı da olsa zaman zaman muhalefete konu olması kaçınılmazdır” ifadeleri kullanıldı. Hükümetin, “Engellemeleri minimize etmesi için” paydaşları sürece dahil etmesi ve destek sağlamak için sosyal pazarlamayı kullanması gerektiği vurgulandı.

DOĞRU YANIT TTB

Kitaptaki GSS’ye ilişkin değerlendirmelerin ardından soru kısmına geçildi. Öğrencilere, “Türkiye’de GSS uygulamasına en fazla karşı çıkan STK aşağıdakilerden hangisidir?” diye soruldu ve ABSAM, Türk Hemşireler Derneği, Sağlık-Sen, CHP ve TTB şıklar arasında sıralandı. Cevap anahtarı kısmında, doğru yanıtın TTB olduğunun altı çizildi.