TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Naki Bulut: Muğla İl Pandemi Kurulu oluşturulmalı

Türk Tabipler Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi ve Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Naki Bulut, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Muğla’da ‘İl Pandemi Kurulu’nun oluşturulmasını söyledi. Dr. Bulut, “Türkiye’de en düşük sayıda yoğun bakım yatağına sahip illerin birinde yaşıyoruz/çalışıyoruz. Yoğun bakım yatak sayısının yetersizliği önümüzdeki günlerde en büyük sorunumuz olacak. Bu nedenle ilimizde yoğun bakım yatak sayısını en hızlı ne şekilde artırabileceğimiz konusunda düşünmemiz gerekir. Bunun için olabildiğince fazla sayıda solunum cihazı temin edip Menteşe Devlet Hastanesini bir yoğun bakım merkezine dönüştürmek seçeneklerden biri olabilir” diye konuştu.

Dr. Bulut, “30 yıllık bir hekim olarak; mesleki ve sosyal sorumluğum gereği aşağıdaki görüş ve önerilerimi Muğla’yı yönetenlere ve Muğla’da yaşayanlara sunuyorum” diyerek, koronavirüs salgınına karşı Muğla ilinde yapılması gerekenleri sıraladı.

Dr. Bulut’un hayati öneme sahip önerileri şöyle:

1- Sağlık çalışanları olarak tüm Muğlalılardan bir tek isteğimiz var: “EVDE KALIN”. Özellikle 65 yaş üstü kişilerin buna uymaları, genç ve çocuklarla teması olabildiğince kısıtlamaları çok önemli.

2- Hastanemizde önümüzdeki zor günler için uzun zamandan beri, meslektaşlarımın özverili çalışmaları ile eldeki olanaklar çerçevesinde gerekli hazırlıklar en iyi şekilde yapılmış durumda. Tüm hekim ve sağlık çalışanları olarak elimizden geldiği kadar sizlere yardımcı olacağımız konusunda hiçbir şekilde kuşku duymayın.

3- Muğla diğer illere göre bir yönüyle şanslı bir il. Sınırları içerisinde çok sayıda kamuya ait dinlenme tesisi, misafirhane ile birlikte binlerce yataklı oteller, tatil köyleri mevcut. Corona pozitif olduğu saptanan ancak hastaneye yatması gerekmeyen kişilerin sosyal izolasyonu bu merkezlerde yapılabilir. Bu konuyu yöneticilerimizin dikkatine önemle sunuyorum.

4- Farklı yerlerde yaşayan çok sayıda insanı bir araya getiren, yakın temasa neden olan, para ile kolaylıkla her türlü mikro organizma yayılımına yol açan pazarlar, il merkezi ve tüm ilçelerde hemen yasaklanmalıdır.

5- İvedilikle bir “İl Pandemi Kurulu” oluşturulmalıdır. Vali başkanlığındaki bu kurulda; yerel yönetimler, üniversite, ilgili müdürlük temsilcileri ile birlikte mutlaka sağlık meslek örgütlerinin temsilcileri bulunmalıdır. Bu Kurul; kurumlar arası işbirliği ve eşgüdümü sağlama, olası krizlere hızlı bir şekilde müdahale etme, ihtiyaç duyulduğunda tüm işyerlerinin kapatılması, gereğinde sokağa çıkma yasağının ilanı konusunda acil kararlar alıp uygulayabilme yetkisine sahip olmalıdır.

6- “İl Pandemi Kurulu”; şeffaflık içerisinde pandeminin seyri konusunda günlük bilgileri Muğla kamuoyu ile paylaşmalıdır.

7- Türkiye’de en düşük sayıda yoğun bakım yatağına sahip illerinin birinde yaşıyoruz/çalışıyoruz. Yoğun bakım yatak sayısının yetersizliği önümüzdeki günlerde en büyük sorunumuz olacak. Bu nedenle ilimizde yoğun bakım yatak sayısını en hızlı ne şekilde artırabileceğimiz konusunda düşünmemiz gerekir. Bunun için olabildiğince fazla sayıda solunum cihazı temin edip Menteşe Devlet Hastanesini bir yoğun bakım merkezine dönüştürmek seçeneklerden biri olabilir. Fethiye ve Ortaca ilçelerimizde de kapalı durumda olan eski hastane binaları benzer şekilde hazırlanıp kullanılabilir.