Bayrampaşa Cezaevi’nde uygulanan Tufan Planı’nın askeri ve siyasi sorumlularını yargı önüne çıkarmadığı için hakkında suç duyurusu yapılan Savcı Ali İhsan Demirel’e, görevi kötüye kullanmaktan dava açıldı. Dava Yargıtay’da görülecek...

19-22 Aralık 2000'de yapılan ‘Hayata Dönüş’ Operasyonu'nda, Bayrampaşa Cezaevi'nde uygulanan Tufan planına olaydan 10 yıl sonra dava açan Savcı Ali İhsan Demirel hakkında görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla dava açıldı. Şubat ayında hakkında soruşturma başlatılan Demirel hakkındaki suç duyurusunda, “operasyon harekat emrinin altında imzası bulunan komutanların ifadesini bile almadığı, gerçek sorumlulara dava açmayarak onları koruduğu ve iddianameyi hazırlarken özensiz davrandığı” ifade edilmişti. Bayrampaşa Cezaevi'ndeki operasyonda, altısı kadın 12 kişi öldürülmüştü, kadınların beşi yanarak hayatını kaybetti.
Halkın Hukuk Bürosu, bugün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Özellikle Bayrampaşa'da yapılan operasyonun bir katliam olduğuna ilişkin deliller bulunmasına rağmen operasyonu yürütenler hakkında çok geç soruşturma açıldı” dedi.
Müdahil avukatlar, savcı Demirel'in asıl sorumlulara dava açmadığını, hatta ifadelerini bile almadığını belirterek  şunları söyledi: Yoğun kamuoyu baskısı sonucu 10 yıl sonra sadece 39 jandarma eri hakkında dava açıldı, asıl sorumlular hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Sorumlular aklanmaya çalışıldı, deliller toplanmadı.


“FEZLEKE HAZIRLAMADI”
Halkın Hukuk Bürosu, Savcı Demirel'in, haklarında birçok suç duyurusu bulunmasına rağmen, operasyonunu siyasi sorumluları olan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve İçişleri Bakanı Sadettin Tantan hakkında fezleke hazırlayıp meclise yollamadığını da ekledi. Ayça Söylemez bianet.org