Eğitimde etkinliği artan TÜGVA’nın üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği ‘Fikir Akademisi’nde IŞİD eylemlerini ‘Sünni devrim’ olarak değerlendiren Karadavi ve İsmailağa Cemaati’nden Hüsrev Erdaş okutulacak

TÜGVA Karadavi’yi okutacak

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN - m.mertbildircin@gmail.com

Milli Eğitim Bakanlığı’yla (MEB) imzaladığı “Medeniyet ve Değerler Protokolü” kapsamında okullarda din eğitimi vermesinin önü açılan Türkiye Gençlik Vakfı, (TÜGVA) eğitimde gerici uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu’nda yer aldığı TÜGVA’nın “Ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu meseleleri araştıran, üzerinde düşünen ve çözüm üreten, ürettiği çözümleri yazıp anlatabilen fikir adamı yetiştirmek” iddiasıyla açtığı “Fikir Akademisi”nde terör örgütü IŞİD’in eylemlerine destek verdiği gerekçesiyle ABD ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra çok sayıda Arap ülkesinin de “terör listesi”ne aldığı Yusuf Karadavi’nin ve Nur Cemaati’nin kurucusu Said Nursi’nin kitapları okutulacak. TÜGVA’nın akademisinde ayrıca, laikliği hedef alan açıklamalarıyla kamuoyunun gündemine gelen Yusuf Kaplan ile İsmailağa Cemaati hocalarından Hüsrev Erdaş “eğitmen” olarak görev alacak.

Tartışmalı isimler eğitimci
AKP’nin MEB aracılığıyla dini vakıflarla birbiri ardına imzaladığı protokollerle dini vakıflar eğitimde etkisini artıyor. Bir dönem eğitimde önemli roller verilen Gülen Cemaati’nin devlet kadrolarından tasfiyesi ardından eğitimdeki boşluğu doldurmaya çalışan vakıfların başında ise Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜGVA geliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “kesintisiz din eğitimi” kapsamında okulların kapanmasının hemen ardından başlattığı “Yaz Kuran Kursları”yla beraber Haziran’da açılan “TÜGVA Yaz Okulu”nda küçük yaştaki çocuklara dini eğitim veren TÜGVA, bu kez üniversite öğrencilerine “Fikir Akademisi” adı altında dini eğitim vermeye hazırlanıyor. Akademiye katılım için erkek üniversite öğrencisi olmayı şart koşan TÜGVA’nın 25 Eylül’de başlayacak “Fikir Akademisi”nde tartışmalı isimler “eğitimci” olarak yer alıyor.

Karadavi’nin kitapları okutulacak
IŞİD’in eylemlerini “Sünni devrim” olarak niteleyen Karadavi’nin ve Nur Cemaati’nin kurucusu Said Nursi’nin kitaplarının okutulacağı akademinin amacı, “Usta-çırak ilişkisi içerisinde fikir adamı yetiştirmek” ifadeleriyle açıklanırken, eğitimci olarak yer verilen isimler dikkati çekiyor. “ODTÜ ve Bilkent gibi üniversitelerin yıkılması gerekiyor” sözleriyle hatırlanan ve öğrenci değişim programı Erasmus’tan “Orgasmus” şeklinde söz eden Yusuf Kaplan TÜGVA’nın akademisinde “Medeniyet ve Düşünce Tarihi” derslerinde eğitmen olarak görev alacak. Kaplan’ın yanı sıra, tekke ve zaviyelerin tekrar açılmasının Cumhuriyet için iyi olacağını öne süren İhsan Aktaş da “İslam Düşüncesi” dersleri verecek.

Katılım için maddi teşvik
Yaz Kuran kurslarındaki 4-6 yaş grubu çocuklar için Osmanlı döneminde Sıbyan Mektebi geleneği olarak uygulanan “Bed-i Besmele” töreni düzenleyen TÜGVA’nın, üniversite öğrencilerine yönelik başlattığı projeye teşvik için de her ay maddi yardımda bulunacağı ortaya çıktı. Akademiye başvuru formunda öğrencilere, “TÜGVA sizin için ne ifade ediyor?” diye soran TÜGVA, akademiye katılan her öğrenciye aylık 200 lira verecek.