TÜİK, Covid-19 verilerini  neden yayımlamıyor?

EMEK SERVİSİ

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 9 ay önce Covid-19 salgınının işgücü piyasasına etkilerini araştıracağını duyurduğunu ancak hâlâ bir açıklama yapmadığını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Lüfti Elvan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Demirtaş, “Hanehalkı İşgücü Anketi’ne Covid-19 salgınının işgücü piyasasına etkilerinin ölçülmesi için soru setinden oluşan modül eklendi mi? Eklendiyse toplanan veriler ne zaman açıklanacak? Eklenmediyse bunun nedeni nedir?” diye sordu.


Demirtaş, konuyla ilgili yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “TÜİK tarafından 30 Nisan 2020 tarihinde, ‘Covid-19’un işgücü piyasalarına etkilerini araştıracağız’ diye açıklama yapıldı. TÜİK bu araştırma ile istihdamda olan ancak ücretli veya ücretsiz izne çıkarılan, evden çalışmaya başlayan, çalışma saatleri değişen, salgın nedeniyle istihdamdan çıkan veya iş aramayan kişilerin sayısının hesaplanmasının planlandığını açıkladı. Ancak bu açıklamanın üzerinden 9 ay geçmesine karşın ortada hiçbir şey yok.”

TÜİK, 10 AYDA HİÇ Mİ VERİ TOPLAMADI?

Şimdiye kadar Covid-19 salgınının yarattığı derin tahribatla ilgili herhangi bir istatistik yayımlanmamış olmasını eleştiren Demirtaş, “Salgının ülkemizde ilk görüldüğü tarihin üzerinden 10 ay geçti. Bu kadar zamandır TÜİK bu konuda hiç mi araştırma yapmadı? Hiç mi veri toplamadı?” diye sordu.

TÜİK’in ‘İşgücü İstatistikleri’ ile ‘Gelir, Yaşam, Tüketim ve Yoksulluk İstatistikleri’ni salgın öncesi dönemde olduğu gibi, aynı standartlar üzerinden yayımladığını vurgulayan Demirtaş, “Oysa çalışma hayatının salgın nedeniyle aldığı ağır darbenin tüm boyutları ile ayrıca araştırılması gerekiyor. Salgın, sağlıktan sanayiye, eğitimden ticarete pek çok alanı etkiledi. Bu etkilerin tamamı araştırılmalı. TÜİK bunu şimdi araştırmayacaksa ne zaman araştıracak?” ifadelerini kullandı.