TÜİK’e göre gübre fiyatındaki artış yüzde 62, çiftçiye göre yüzde 150

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyatları temmuz ayında yüzde 1,98, yıllık olarak da yüzde 29,38 oranında arttı. Yıllık en fazla artış yüzde 62,43 ile gübre ve toprak geliştiricilerde oldu.

TÜİK, temmuz ayı tarımsal girdi fiyat endeksini (Tarım-GFE) açıkladı. Tarım-GFE, 2021 yılı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,38 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Ana gruplarda da temmuz ayında, bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 0,68, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 2,20 artış oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre ise tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 27,01, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 29,78 arttı.

EN FAZLA ARTIŞ GÜBREDE

TÜiK verilerine göre, tarımsal girdilerde yıllık en yüksek artış yüzde 62,43 ile gübre ve toprak geliştiriciler alt grubunda oldu. Yıllık en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 48,07 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) ve yüzde 43,37 ile bina bakım masrafları oldu. Buna karşılık, yıllık en az artış gösteren alt gruplar ise yüzde 9,90 ile tohum ve dikim materyali, yüzde 12,23 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 18,79 ile malzemeler oldu.

TÜİK verilerine göre, aylık fiyat artışında da yine gübre ve toprak geliştiriciler başı çekti. Bu ürünlerdeki fiyat artışı aylık yüzde 6,16 seviyesinde gerçekleşti.
Aylık en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 3,79 ile enerji ve yağlar ve yüzde 3,10 ile bina bakım masrafları oldu. Buna karşılık, aylık en az artış gösteren alt gruplar ise yüzde 0,55 ile tohum ve dikim materyali ve yüzde 0,71 ile makine bakım masrafları oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 0,44 ile malzemeler oldu.

tuik-e-gore-gubre-fiyatindaki-artis-yuzde-62-ciftciye-gore-yuzde-150-923713-1.

***

TÜİK’in verileri doğru açıklaması şart

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, TÜİK'in açıkladığı rakamların alandaki rakamlarla örtüşmediğini belirterek "Türkiye’de özellikle gübre fiyatlarındaki yüzde 150’yi geçmiş durumda. Maliyetler çiftçiyi üretimden uzaklaştıracak boyuta erdi. Girdi maliyetleri mutlak suretle düşürülmeli" dedi. CHP'li Gürer, zamlar nedeniyle girdi fiyatlarının arttığını, bunun sonucunda da çiftçinin pahalı ürün üretmek zorunda kaldığını vurguladı. TÜİK'in verileri doğru açıklaması gerektiğini söyleyen Gürer, şunları kaydetti: "Çiftçinin kullandığı tohumda, ilaçta, gübrede, yer altından çıkarılan suyun elektrik maliyetinde, ayrıca mazottaki artış çiftçiyi üretimden uzaklaştıracak boyuta erdi. Girdi maliyetleri mutlak suretle düşürülmeli. Gübrenin, ilacın, tohumun, yer altından çıkarılan suyun elektrik parasının çiftçiye yarattığı maliyeti ne yazık ki TÜİK doğru göremiyor. Bunun sonucunda da veriler sağlıklı olmadığı için iktidarın da öngörüsü, planlaması yanlış oluyor. Çiftçinin, maliyeti konusunda doğru verilere sahip olunmayışı piyasada ürün fiyatlarının artış gerekçe ve nedenlerinin tespitinde de sorun yaratıyor."