Merkez Bankası’nın enflasyon açıklamasından sonra gözler TÜİK’e çevrildi. Ekim ayı enflasyonu Saray kabinesinin enflasyonla mücadele programının da ilk testi olacak

TÜİK’e ne hacet durum ortada

Haber Merkezi

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın kurtuluş formülü olarak açıkladığı enflasyonla mücadele programı ilk olarak ekim ayı enflasyonu ile test ediliyor.

TÜİK’in açıklayacağı rakam merakla beklenirken çarşı-pazar fiyatları çok umut vermiyor. Hem İstanbul’da İTO’nun aylık raporuna hem de Ankara’da Birleşik Kamu İş’in yaptığı saha araştırmasına baktığımızda dar gelirli için durum hiç de parlak değil.

İstanbul’da enflasyon yüzde 30’un üzerinde
İstanbul'da, ekim ayında bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar yüzde 3,47, toptan fiyatlar ise yüzde 0,36 arttı.
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı verilerine göre, Ekim 2018 itibarıyla Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 12,31 ve Toptan Eşya Fiyatları İndeksi yıllık ortalama yüzde 15,70 yükseldi. İstanbul'da, ekimde perakende fiyatlarda yüzde 3,47'lik, toptan fiyatlarda ise yüzde 0,36'lık artış kaydedildi.

Söz konusu verilere yıllık bazda bakıldığında ise perakende fiyatlarda yüzde 20,31, toptan fiyatlarda yüzde 26,96 yükseliş yaşandı.

tuik-e-ne-hacet-durum-ortada-526754-1.

Perakende fiyatlar, ekimde bir önceki aya kıyasla, giyimde yüzde 13,74, ev eşyasında yüzde 10,42, gıdada yüzde 3,08, kültür, eğitim ve eğlencede yüzde 2,03, konutta yüzde 1,49, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0,54, diğer harcamalarda 0,16, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 0,09 artış gösterdi.

Söz konusu dönemde toptan fiyatlar ise gıda maddelerinde yüzde 2,48, kimyevi maddelerde yüzde 2,46, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 1,21 yükseliş kaydetti.

Ankara’da durum farklı değil
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Kamu-Ar’ın, Ankara’daki pazar ve marketlerden düzenli olarak derlediği fiyatları esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının ekim ayı sonuçları, dar ve sabit gelirliler üzerindeki gıda enflasyonu baskısının krizle birlikte giderek daha dayanılmaz bir noktayı gösteriyor. Kriz vatandaşların gıda karşısındaki satın alma gücünü son bir yılda yarıya yakın azalttığını gösteriyor.

Konfederasyonun raporuna göre Ekim ayında, ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 1,54 oranında artış yaşanırken, et ve canlı hayvan ithalatı yapılarak fiyatları kontrol altına alınmaya çalışılan et-balık harcamalarında yüzde 8,41 gibi oldukça yüksek oranlı bir artış kaydedildi.