Ulusal Veri Yayımlama Takvimi’ne göre suça sürüklenen çocukların istatistiklerini 1 Ağustos 2019 tarihinde yayımlaması gereken TÜİK, verileri beş aydır kamuoyundan gizliyor. CHP’li İlgezdi, TÜİK yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu

TÜİK suça sürüklenen çocukları gizliyor

Hüseyin Şimşek

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 1 Ağustos 2019 tarihinde açıklamak zorunda olduğu suça sürüklenen çocuklara yönelik verileri ortaya koyan ‘Güvenlik Birimlerine Getirilen Çocuklar İstatistikleri’ni kamuoyu ile paylaşmadı. TÜİK, 2020 yılının veri yayımlama takviminden de çocuklara ilişkin istatistiklerini çıkardı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, TUİK’e göre ilgili verilerin açıklanmasının hüküm altına alındığını ancak kurumun yönetiminin buna itibar etmediğini ifade ederek, yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulundu. İlgezdi, “Bu istatistikleri açıklamayan yetkililer TCK’ye göre, ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘görevi ihmal’ suçlarını işliyor” diye konuştu.

2017’de 335 BİN ÇOCUK

Gizlenen verilerin kamuoyunda infiale neden olabileceğini ve açıklamanın bu yüzden yapılmadığını savunan İlgezdi, “1 Ağustos 2018’de açıklanan ‘Güvenlik Birimlerine Getirilen Çocuklar 2017’ verilerinde çocuk sayısı 335 bin 242’ydi. Bu rakam o zaman ulusal ve uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

TÜİK, 2019 yılında görevini yapmayarak bu verileri açıklamadı, 2020 Ulusal Veri Yayımlama Takvimi’nden de ‘Güvenlik Birimlerine Getirilen Çocuklar 2019’ verilerini çıkardı. TÜİK, açıkça veri gizleyerek yaşanan sorunların üzerini örtmeye, sorunları göstermemeye çalışıyor ve açıkça suç işliyor” dedi.