Yaşam savunucuları, millet bahçesi projesi için ağaçların katledildiği Aydos Ormanları’nda inceleme yaptı. Ormanı tüm canlılar için kurtarmak istediklerini belirten yurttaşlar, hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.

Tüm canlılar için savunmadayız

Gökay BAŞCAN

İstanbul’un en önemli yeşil alanlarından olan Aydos Ormanları’nda millet bahçesi için ağaç kesimine tepkiler sürüyor. İnşaat alanına giden Aydos Ormanı Savunması, Kuzey Ormanları Savunması ve Türkiye Ormancılar Derneği üyeleri tahribatı yerinde inceledi. Aydos’ta yapılan açıklamada, “Birinci derece sit alanı olan Aydos Ormanının bütünlüğüne zarar verecek her girişime karşı ormanın sesi olmak zorundayız” denildi. Türkiye Ormancılar Derneği’nden yapılan açıklamada ise önümüzdeki günler projeye karşı dava açılacağı belirtildi.


Nadir bulunan İstanbul çiğdemi ile çok sayıda endemik bitkiye ev sahipliği yapan Aydos Ormanı’nda yapılması planlanan Millet Bahçesi projesinin inşaatı sürüyor. İş makinelerin girdiği ormandaki projenin durdurulmasını isteyen bölge sakinleri Aydos Ormanları Savunması’nı kurarak direniş başlattı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Aydos Ormanları Savunması üyeleri 19 Nisan’da bilgi edinme hakkına başvurarak İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nden projenin ayrıntılarını istedi. Ardından ise 20 Nisan’da Kartal Adliyesi’ne suç tüm sorumlular hakkında duyurusunda bulunuldu. Son olarak iş makinelerinin alandan çekilmesi için çağrı yapan Aydos Ormanları Savunması, Kuzey Ormanları Savunması ve Türkiye Ormancılar Derneği bölgede incelemeler yaptı. İncelemeler sonucunda yapılan açıklamada, Aydos Ormanı’na millet bahçesi yapılması sonucu orman ekosisteminin büyük bir tehlike karşı karşıya kalacağı belirtildi.

ORMAN tTÜM YAŞAYAN CANLILARLA BİR BÜTÜN

“İklim krizinin giderek tırmandığı, küresel ısınma nedeniyle her yıl yüzlerce orman yangınına yenilerinin eklendiği, doğal yaşamın ciddi tehdit altında olduğu günlerdeyiz” sözleriyle konuşmasına başlayan Aydos Ormanları Savunması’ndan Gönül Gümüşoğlu, “Tüm bu şartlarda İstanbul’un güneyindeki Kuzey ormanlarından, parçalana küçüle varlığını sürdürmeye çalışan Aydos Ormanı’ndan sesleniyoruz sizlere. Bizleri sadece sizler dinlemiyorsunuz, yaşayabilmeleri bu ormanın mikroklimasına, bütünlüğünün korunmasına bağlı Türk meşesi, mazı meşesi, doğu gürgeni, geyik dikeni, kuş üvezi, çiçekli dişbudak, çakal eriği, muşmula; kocayemiş, akçakesme, ateş dikeni, İspanyol katırtırnağı, boyacı katırtırnağı, katran ardıcı, çam ağacı, eşsiz güzellikteki İstanbul çiğdemi de dinliyor. Balıkçıllar, yaban ördekleri, göçmen kuşlar yuvamıza dokunmayın, 'ya hep beraber ya hiç birimiz’ diye haykırıyor. Çünkü onlar bizden daha iyi biliyor. Orman; çalısıyla, ağacıyla, börtü böceğiyle, tüm hayvanlarıyla, yosunuyla, mantarıyla, toprağıyla orman” ifadelerini kullandı.

Bölgenin birinci derece sit alanı olduğunu hatırlatan Gümüşoğlu şu ifadeleri kullandı: “Böyleyken TOKİ tarafından ihalesi yapılan Millet Bahçesi Projesi ile 25 hektarlık alanın, ormanın bütünlüğünü kaybetmesine yol açarak yerini betona ve restoran, kafe, büfe, kıraathane, kreş gibi yapılara terk etmesi planlanmakta. Birinci derece sit alanı olan Aydos Ormanının bütünlüğüne zarar verecek her girişime karşı ormanın sesi olmak zorundayız. En büyük karbon yutaklarından biri olan ormanlar olmazsa bizler de yokuz. Aydos Ormanları Savunması olarak Millet Bahçesi değil Muhafaza Ormanı diyoruz. Aydos Ormanı’nda Millet Bahçesi yapılma projesine karşı adli süreci başlatmış bulunuyor ve tüm halkımızı bu süreçte yanımızda olmaya davet ediyoruz.”