Tüm devlet AKP’ye çalışıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati seçim kampanyasına Bakanlık binasında başlamıştı. (Fotoğraf: BirGün)

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye, 14 Mayıs seçimlerine iktidarın nefret dili ve ayrıştırıcı söylemlerinin gölgesinde ilerliyor. Tüm tepkilere karşın mevcut görevlerinden istifa etmeden milletvekili adayı olan bakanlar, bakanlıklarını adeta seçim ofisi gibi kullanıyor. İstifa taleplerine kulak tıkayan Saray kabinesindeki bakanların büyük bölümü, bakanlık kaynaklarını da seçim çalışmaları için seferber ediyor. Bakanlıkların internet siteleri de bakanların milletvekilliği çalışmalarına yönelik duyurulardan geçilmiyor. Dün de AKP’nin yapacağı miting öncesi Marmaray ücretsiz yapıldı.

Muhalefetin, “Halkın parasıyla şov yapılıyor” eleştirilerine neden olan AKP’nin seçim çalışmalarında adeta tüm kurallar yerle bir ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim çalışmaları kapsamında ziyaret ettiği kentin idari amirleri bürokratlara, kurallara aykırı şekilde görevlendirme yapıyor. Okullara, camilere ve kamu binalarına iktidarın seçim afişleri asılıyor. İmamlar, camilerde hiç çekinmeden AKP propagandası yapıyor.

BAKANLAR HİÇ ÇEKİNMİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, “Bakanlık gücünü seçim çalışmalarında kullanıyor musunuz?” sorusuna verdiği, “Yetkilerimi kullanıyorum. Kullanacağım tabii ki” yanıtı da süreci tüm çıplaklığıyla özetliyor. Bakanlığa tahsisli TOGG marka makam araçları, seçim gezilerinde boy gösteriyor.

Yalnızca bakanlar değil, çok sayıda kamu görevlisi de AKP propagandası için kendisini adeta seferber ediyor. AKP’nin WhatsApp’ta kurduğu propaganda grubunun yöneticilerinden biri Maltepe Üniversitesi Rektörü Edibe Sözen çıktı. Bartın Amasra Müftüsü Oğuz Yılmaz’ın da grubun yöneticilerinden biri olduğu belirlendi.

Bir okula Erdoğan posteri asılmıştı. 

AKP Tokat Milletvekili Adayı Cüneyt Aldemir, seçim çalışmaları kapsamında kamu kurumlarını seçim panosuna çevirdi. Aldemir’in gerçekleştirdiği bir hastane ziyaretinde hastane koridorları ve hastane odaları seçim propagandası için kullanılırken sağlık çalışanları da Aldemir’in konuşması için hazır kıta bekletildi.

Anayasa gereği, “tarafsız yayıncılık” yükümlülüğü bulunan TRT de AKP’nin seçim çalışmalarına alet edildi. RTÜK Üyesi Tuncay Keser, devlet televizyonu TRT’de “belgesel” olarak yayımlanan videolarda iktidar övgüsünün yer aldığını öne sürdü. Keser’in iddiasına göre, TRT’de yayımlanan Kalkınma Yolunda 100 Yıl belgeselinde, “iktidar propagandası dili” kullanıldı. Keser, “reklam ücretinden kaçınmak” için böyle bir yola başvurulduğunu savundu. 

Antalya’da AKP’nin seçim propaganda araçlarına Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AKP’li milletvekili adaylarının Türk Bayraklı fotoğraflarının giydirilmesi İl Seçim Kurulu’na takıldı. Kurul, “Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer bütün matbu üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibarelerin bulunması yasaktır” düzenlemesini anımsatarak AKP’nin araçlarındaki benzer giydirmelerin, Seçim Kanunu’na aykırılıkları dolayısıyla söktürülmesini kararlaştırdı.

Neredeyse tüm bakanlıkların sitesinde milletvekili adayı bakanların seçim çalışmalarına yönelik haberler paylaşılırken İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesi, “AKP’nin internet sitesi gibi” yorumlarına neden oluyor. 

Türkiye’nin seçim atmosferine girdiği 2023’ün ilk iki ayında rekor harcamaya imza atan İletişim Başkanlığı ise, mart ayında da kendi rekorunu kırdı. 2022’nin Ocak-Mart döneminde toplam 173 milyon 134 bin TL harcayan başkanlığın, 2023 yılının aynı döneminde harcamasını yüzde 110 artırarak 364 milyon 110 bin TL’ye çıkardığı belirlendi. Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İletişim Başkanlığı’nın sitesinde, AKP’nin seçim beyannamesinin tam metninin yer alması da dikkat çekiyor.