Tüm dünya tedavi için uğraşıyor

Aycan KARADAĞ

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner, kıtalara yayılmaya devam eden ve her geçen gün ölü sayısının arttığı korona virüsü ile ilgili merak edilenleri BirGün’e anlattı.

Korona virüsü nasıl ortaya çıktı?

Yapılan genetik incelemelerde bu virüs ile yarasalardan elde edilen virüsün yüzde 85 benzeşiklik gösterdiği görülmüştür. Yani dolayısıyla bu düzeyde bir genetik benzerlik olunca muhtemelen odur diye düşünülüyor. Korona virüsünün yarasa gibi kaynak hayvanları olduğu gibi aracı hayvanları da mevcut. Yani direkt yarasadan insana geçmiyor. Virüs geçiş yaparken değişime de uğruyor. Virüsün tarihine baktığımızda, Virüsler ne zaman insandan insana geçme özelliğini kazanıyor, işte o zaman sıkıntı çıkıyor.

tum-dunya-tedavi-icin-ugrasiyor-683241-1.

Uzak doğudan bu virüsün yayılmasının sebebi yemek kültürleri midir?

Çin mutfağında her türlü canlılar kullanılıyor ve bu canlıları ellerinden geldiğince taze olarak almaya çalışıyorlar. Ya hayvanları canlı alıp evde kesiyorlar ya da hemen pazarda kestirip eve getiriyorlar. Dolayısıyla o canlı hayvan pazarları aynı zamanda virüs pazarı. Hayvanların virüsleri kendine özgüdür. Fakat genetik değişime uğrayabilen virüs hemen diğer hayvanlara sıçrıyor. Bu şekilde de virüs insanlara kadar ulaşıyor.

Bu virüsün insandan insana geçmesi nasıl oluyor?

İnsandan insana geçme şekli grip gibi düşünün. En çok 1 metre mesafede ki insanlar tehlikede. Öksürük, tıksırık, burun temizleme gibi eylemlerde çıkan parçacıklardan geçebilir. Kapı kolu gibi herkesin dokunduğu yerlerde bu parçacıklardan var ise yine virüs geçiş yapabilir.

Virüsün belirtileri nelerdir?

Genel olarak bu virüs yaşlılar ve vücudunda başka hastalıklar olan insanlarda daha tehlikeli seyrediyor. Ateş, öksürük ve solunum zorluğu en büyük belirtilerden. En çok bu üçü vurgulanıyor.

Şu an hastalığın tedavisi nasıl gerçekleşiyor?

Maalesef korona virüslerin ne ilacı ne tedavisi ne de aşısı yok. Solunum virüsü dışında zaten diğer virüslere karşı ilaç ya da aşı yok. O yüzden çaresiz bir durumdayız. Bu hızda Dünya’ya yayılmaya devam ederse ekonomik ve politik olarak ülkeler çökme aşamasına gelebilir. Şu an 14 ülkeye yayılmış durumda ve yayılma potansiyeli de mevcut. Çin hükümeti tüm bilim insanları ile işbirliği içinde davrandı. Bilgi saklamadı şu an tüm Dünya’da tedavi için uğraşılıyor

Korunmak için neler yapılmalıdır?

Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalı. İnsanlarla 1 metreden yakın mesafeye dikkat edilmeli. Ellerinizi dezenfekte etmelisiniz. Genel olarak etleri iyi pişirmemiz gerekir. Korona virüsü henüz Türkiye’ye ulaşmadı.