Cumartesi Anneleri, 674’üncü kez yakınlarının akıbetini sordu. HDP'li ve CHP'li temsicilerin de katıldığı eylemde, 1995’te gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız konuştu: Oğlum için, tüm kayıplar için, gözleri açık giden anneler için ‘adalet’ diyorum

Tüm kayıplar için adalet

Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları, 674’üncü kez yakınlarının akıbetini sordu. Oturma eylemi; bu hafta, 23 Şubat 1995 yılında gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’a adandı. Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen kayıp yakınları, “Failler belli kayıplar nerede?” pankartı açarak gözaltında kaybettiklerinin fotoğraflarını ve karanfiller taşıdı. Bu haftaki eyleme, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, , HDP eski Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da katıldı.

‘Aramaktan vazgeçmeyeceğiz’
Eylemde ilk sözü alan Maside Ocak, 21 Şubat’ın Berfo Ana’nın ölüm yıldönümü olduğunu hatırlattı, “Önümüzdeki 27 Şubat da Kiraz Şahin’in ölüm yıldönümü. Onlara verdiğimiz sözün arkasındayız. Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi. Ardından söz alan Mikail Kırbayır, şunları söyledi: “23 yıldır bu alandayız. Konuşmadığımız, anlatmadığımız konu kalmadı. Hikâyemizi yurt içinde ve yurt dışında herkes biliyor. Berfo Ana’nın 5’nci ölüm yıldönümü. Ne yazık ki annenin mezarının yanı başında kazdığımız Cemil Kırbayır’ın mezarı açık. Ne yazık ki onu defnedemedik. Çünkü emir alanlar, uygulayanlar işini doğru yapmışlar. Akıbetini oldu bittiye getirmek için ellerinden geleni yapmışlar. Hanife Ana, kendi eliyle devlete teslim etmiştir. Gelin bir doğru bir iş yapın. Murat’ın mezarı nerede, söyleyin.”

‘Bu meydan hikâyemin başladığı yer’
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise burada yaptığı konuşmada, eş başkanlık görevinde ilk programını Cumartesi Anneleri olarak belirlediğini söyledi. “Bu meydan benim hikâyemin başladığı meydan” diyen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıllarca burada kayıplarımızı aradık, birlikte ağladık. Bundan sonra da bu meydanda kayıplarımızı arayışımız, hak arayışımız devam edecek. 23 yıldır bu meydanlarda çocuklarını arayan annelerle, savaşlarda hayatını yitiren asker annelerinin acılarını asla birbirinden ayıramayız. Savaşlarda yıkımın, ölümün, acının ne olduğunu bizler çok iyi biliriz. Savaş çağrıları yapanlar bu meydanlara gelsinler, buradaki annelere sorsunlar. Bu mücadele kayıplar bulunana kadar devam edecek.”

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok da yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Hepimize düşen umudu ve barışa olan inancımızı yitirmemektir. Ne yazık ki ülkemiz faili meşhuller ile yok edilen, kardeşlikten eşitlikten başka bir isteği olmayan insanların kaybedildiği, yok edildiği bir ülke olmuştur. Adalete erişemedikçe başka katliamların habercisi, yeni olayların zemini yaratılmıştır. Daha çok ölümden ve acıdan siyaset çıkardılar. Biz dünya barışı için çalışan insanlarız. Acılarımızı gelecek aydınlık günler için seslendiriyoruz. Kalıcı bir barış için güzel günlere yürüyeceğimizi biliyorum, inanıyorum.”

“Bu devlet benden özür dilemeli”
Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız ise yaptığı konuşmada, “Beni buraya adaletsizlik attı. 23 yıldır ben 19 yaşında evlat vermişim. Canlı götürmüşüm. Beni bir parça kemiğe mahkum ettiler. Ama ben oğlum için, tüm kayıplar için, gözleri açık giden anneler için ‘adalet’ diyorum. Bu devlet benden özür dilemeli” diye konuştu.

Bu haftaki açıklama Mukaddes Şamiloğlu tarafından yapıldı. Şamiloğlu, “Murat Yıldız’ın akıbeti açıklansın! Murat Yıldız dosyasında adalet sağlansın” dedi.