22. İstanbul Caz Festivali bu yıl da muhteşem sanatçıları ağırlayacak. Efsane şarkı sözü yazarı ve aktivist Joan Baez’in11 yıl sonra tekrar geleceği festivalde sahneye çıkacak diğer isimlerden bazılarıysa Marcus Miller, Melody Gardot ve Jools Holland

Tüm şehir bir kez daha caz

Bu yıl İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22.’si gerçekleştirilecek İstanbul Caz Festivali’nin programı açıklandı. 27 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde 15’i aşkın farklı mekânda 250’den fazla yerli ve yabancı sanatçı ile 35’in üzerinde konser izlenebilecek.

Festivalin bu yılki konukları arasındaysa efsane şarkı sözü yazarı Joan Baez, BBC2’de Later With... Jools Holland programınında yüzlerce müzisyeni evimize getiren Jools Holland, caz basının yaşayan en büyük isimlerinden Marcus Miller, Melody Gardot, piyanonun genç dehası Tigran Hamasyan ve İrlanda’nın Rockabilly türüne en genç hediyesi olan Imelda May gibi isimler olacak. Festival 27 Haziran Avusturya Başkonsolosluğu’nun Yeniköy’deki Kültür Ofisi Bahçesi’nde, festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü de alacak olan usta caz piyanisti Emin Fındıkoğlu’nun konseriyle açılacak.

Bu yıl festivale ev sahipliği yapacak mekânlar arasında Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı, Avusturya Başkonsolosluğu/Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Aya İrini Müzesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, ENKA Eşref Denizhan Açık Hava Tiyatrosu, Fenerbahçe Parkı ve Fenerbahçe Khalkedon, Feriye Lokantası, İstanbul Erkek Lisesi, KüçükÇiftlik Park, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Sepetçiler Kasrı ve Salon İKSV yer alıyor. Festival, Fenerbahçe Parkı’ndaki ‘Parklarda Caz’ ve Kadıköy’deki ‘Gece Gezmesi’ etkinlikleriyle Anadolu yakasına da taşınacak.

11 YIL SONRA EFSANE YENİDEN: JOAN BAEZ 
30’dan fazla albümle müzikte yarım asrı geride bırakan, aktivist kimliğiyle de popüler müziğin en önemli seslerinden kabul edilen efsanevi folk müzisyeni Joan Baez, unutulmaz baladlarıyla 11 yıl sonra festival kapsamında yeniden İstanbul’da. 1 Temmuz Çarşamba akşamı Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenecek konserde Baez, Diamonds & Rust, Donna Donna, Queen of Hearts gibi kendi hitleri ve yeniden hayat verdiği House of The Rising Sun, Let it Be, Forever Young gibi klasikleri seslendirecek. Protest duruşuyla 68 kuşağının sembolleşen kadın müzisyenlerinden Baez, 1969 yılında Woodstock’ın yıldız isimleri arasında yer aldı ve şarkıları yıllar boyunca öğrenci hareketi marşları olarak söylendi. Folk müziğinin sembol isimleri arasında yer alan Baez, 2007’de Grammy Müzik Ödüllerinin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü. Baez, en son 2004’te 11. İstanbul Caz Festivali’nin konuğu olarak Açıkhava Sahnesi’ndeydi.

Festivalin en dikkat çeken konserleirnden biriyse 1987, Ermenistan doğumlu Tigran Hamasyan. Henüz 18 yaşındayken Montreux Caz Festivali ve Thelonious Monk Enstitüsü’nün piyano yarışmalarında birincilik kazandı. The Guardian’ın hakkında “Hem groove dolu hitler yazabilen hem de birçok stili ustalıkla çalabilen bir virtüoz”; Herbie Hancock’un “Artık benim öğretmenim sensin” dediği Tigran Hamasyan’ın hayranları arasında Brad Mehldau, Chick Corea ve Herbie Hancock gibi isimler de yer alıyor. Tigran Hamasyan’ın geleneksel Ermeni müziğini yorumladığı ilk konseri 30 Haziran Salı akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Oda korosu projesi olan “Luys i Luso” başlıklı konserde usta piyaniste Harutyun Topikyan yönetimindeki Erivan Devlet Oda Müziği Korosu eşlik edecek. Dünyanın 100 farklı kilisesinde icra edilecek projenin eylül ayında ECM etiketiyle bir albümü de yayımlanacak. Genç piyanist ertesi akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda trio’suyla hareketli ve melodik bir caz akşamı için ikinci kez cazseverlerle buluşacak. 22. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri 11 Nisan Cumartesi, 10.00’dan itibaren Biletix ve İKSV’den edinilebilir.