İnsan hakları örgütleri, koronavirüs salgınının oluşturduğu risk dolayısıyla tutsakların adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarını istedi

Tüm tutuklu ve mahkûmlar mutlaka tahliye edilmeli

Türkiye’de giderek yayılan koronavirüs salgınında risk oluşturan mekanların başında gelen cezaevlerinde alınması gereken önlemler konusunda sağlık ve hukuk meslek örgütleri ile insan hakları savunucuları hükümete yönelik ortak çağrıda bulundu.

Ceza İnfaz Sistemleri Sivil Toplum Derneği (CİSST), İnsan Hakları Derneği ( İHD), Diş Hekimleri Odası, İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Hak İnisiyatifi Derneği yöneticileri ve temsilcileri İHD İstanbul Şube binasında basın toplantısında düzenledi.

Basın metnini İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Murat Ekmez okudu. Açıklamada, hapishanelerde çevresel ve kişisel hijyenin sağlanması için gerekli önlemleri almanın hastalığın yaygınlaşmasını önlemek için azami özen göstermenin hapishane idarelerinin ve devletin temel sorumluğu olduğunun altı çizildi.

Açıklama sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandıran kurum temsilcileri, oluşturulmasını planladıkları bağımsız bir heyetin önümüzdeki günlerde cezaevlerine gönderilmesine izin verilmesini istedi. Kurum temsilcileri, bununla birlikte özellikle kapasite fazlası olan cezaevlerindeki tutsakların mutlaka adli kontrol şartıyla serbest bırakılması gerektiğini yineledi.

KONU MECLİS’E TAŞINDI

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da cezaevlerinde kalanlarla ilgili soru önergesi verdi. Kemalbay Adalet Bakanlığı’nın görüş yasağını hatırlatarak şunları ifade etti: “İnfaz ve koruma memurları, cezaevi yöneticileri ve çalışanlar tedarikçiler üstünden mahpuslara hastalığı bulaştırma ihtimali bulunmaktadır. Ayrıca risk grubunda bulunan gebe ve bebekli kadınlar için de ciddi riskler mevcuttur. Bütün bunlar göz önüne alındığında bakanlığınızca etkili ve kesin sonuç yaratacak tedbirlerin alınması zorunlu olmaktadır.”