20 bin kitap hakkındaki yasak kararının kaldırılması gündemdeyken Emniyet’in 67 kitap, 16 dergi-gazetenin yasağının...

NİLGÜN YAMAN

Gazeteci ve yazar örgütlerinden temsilciler, 20 bin kitap hakkındaki yasaklamaların kaldırılacağına dikkat çekerek, "67 kitap ile 16 gazete ve dergi hakkındaki yasaklamalar ise sürecek. Biz tüm yasakların kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Lokali'nde, Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Türkiye Merkezi ve Çevirmenler Meslek Birliği temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, gündemde olan 20 bin kitabın yasaklarının kaldırılması konusu değerlendirildi. Toplantıda ayrıca yazar Emin Karaca'nın “Vaaay Kitabın Başına Gelenler” adlı kitabı da tanıtıldı.


'TÜRKİYE YASAKLAR CENNETİ HALİNE GELDİ'

İlk söz alan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Başkan Vekili Turgay Olcayto, Türkiye'de yasaklı kitapların demokrasinin bir parçası haline geldiğini belirterek şunları kaydetti:  “Yasağı çok seven bir toplum olduk, 3 darbe döneminde de birçok kitap, film, gazete toplatıldı, yakıldı, Türkiye yasaklar cenneti haline geldi. Emniyet Müdürlüğü'nün yasağının devam etmesini istediği kitapların 12 Mart, 12 Eylül, Dersim, Komünist Manifesto olduğunu tahmin ediyoruz.”
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal,  “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 3'üncü Yargı Paketi kapsamında bir karar aldı, buna göre 5 Ocak’ta bütün yasaklamaların kalkması gerekiyor. Fakat Emniyet Genel Müdürlüğü 67 kitap, 16 dergi ve gazetenin yasağını devam etmesi hakkında başvuruda bulundu. Bize göre, bütün yasakların kalkması gerekir “ dedi.


MUHAFAZAKÂR SANAT ALGISI
Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz de, yasaklamalar için bir listenin yapıldığını, buna bakılarak dine veya kendi siyasal düşüncelerine uymayan kitapların yasaklatıldığını belirtti. Köz, sözlerine şöyle devam etti: “12 Eylül’ün getirdiği zulüm kültürel alana daha fazla dokundu. Birçok aydın, yazar, sanatçının halkla ilişiği kesildi, büyük ana damar koparıldı. Özgürlüklerle, genç nüfusla bağlantıyı kesmeye çalışıyorlar, bu şekilde muhafazakar sanat algısının daha iyi oturtulacağını düşünüyorlar.”
Türkiye Çevirmenler Meslek Birliği Başkanı Turan Parlak ise, Türkiye’nin kendine özgü standartlar yarattığının, ifade özgürlüğünün sınırlandırmaya çalışıldığının altını çizdi. Parlak, “Aydınları el üstünde tutmak yerine yerin dibine sokuyoruz, sonra da beyin göçü gerçekleşiyor" diye konuştu.
Toplantı sonunda Yazar Emin Karaca 5 yıllık bir süreçte yazdığı, başucu kitabı diye tanımladığı Vaaay Kitabın Başına Gelenler” kitabını anlattı.