Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ‘Çeşme Projesi’ için görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan Soyer, “İzmir için, Ege için, Türkiye için yararlı bir çalışma olacağına inanıyoruz” dedi

Tunç Soyer'den Çeşme Projesi'ne ilişkin açıklama: 'Türkiye için yararlı olacağına inanıyoruz'

AYCAN KARADAĞ

Urla ve Çeşme’de acele kamulaştırmalar sonrası tartışmalar devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bugün İzmir’de ‘Çeşme Projesi’ ile ilgili tanıtım toplantısı gerçekleştirirken Bakanın toplantısına Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, STK, oda ve sendikaların çağırılmaması sonrası Çeşme Kent Konseyi çağrısıyla Çeşme’de alternatif bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Ersoy tanıtım toplantısının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İzmir Ticaret Odası’nda özel bir görüşme yaptı.

Görüşmenin sonunda iki isim basına açıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy yaptığı açıklamada, “Bugün yoğun bir gün ve gündem oldu. Programımızın son bölümümde Büyükşehir Belediye Başkanımız ile Ege Turizm merkezi Çeşme etabını değerlendirme şansını bulduk. Faydalı bir çalışma oldu. Bu projenin siyaset üstü bir proje olması gerekiyor. Ege için, Türkiye için, Çeşme için faydalı olacağına inandığımız bir proje. Herkesin yer alacağı, yerleşik olarak yaşayanların, yerel yönetimlerin de dâhil olduğu bir projeyi inşa etmek istiyoruz” dedi.

"EN ÇOK BİLGİLENDİRDİĞİMİZ KİŞİ ÇEŞME BELEDİYE BAŞKANI"

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın yaptığı alternatif toplantı ile ilgili olarak soruya yanıt veren Ersoy, “Bu projeden ilk haberi olan Çeşme Belediye Başkanı zaten. 1 yıl önce bu proje alanı üzerinde uçuş yaptım. İner inmez de Çeşme Belediye Başkanı ile konuştum. Kendisini Ankara’ya davet ettim, Ankara’ya da geldi. Aslında en çok bilgilendirdiğimiz kişi Çeşme Belediye Başkanı. Niye gönül koydu anlamadım. Ne zaman isterse detaylı bilgilendirmeye hazırız. Bu proje başta Çeşme’nin ve Ege’nin projesi. Ege’nin turizm pastasından elde etmesi gereken bir pay var. Bu gelirleri alabileceği bir projeyi geliştirmeye çalışıyoruz. Kimseye kırgınlığımız, küslüğümüz yok. İsteyen, istediği gibi katılım sağlayabilir projeye” diye konuştu.

tunc-soyer-den-cesme-projesi-ne-iliskin-aciklama-turkiye-icin-yararli-olacagina-inaniyoruz-699005-1.

"PROJENİN İZMİR İÇİN YARARLI OLDUĞUNA İNANIYORUM"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Güzel bir buluşma oldu. Değerli bir çalışma yaptık kendisiyle. Bundan sonrasında birlikte projenin tamamlanması ile ilgili projenin tamamlanması iradesini gösterdi Sayın Bakanımız. İzmir için, Ege için, Türkiye için yararlı bir çalışma olacağına inanıyoruz. Birlikte çalışma iradesi bizim için her şeyden çok değerli. Onun için de minnettarız” şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin temel hedefinin kentin refahını artırmak ve bu refahın adil paylaşımını sağlamak olduğunu ifade eden Tunç Soyer, bu stratejinin Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda gerçekleştirileceğinin altını çizdi.

"BELEDİYE VE BAKANLIK BİRLİKTE ÇALIŞMALI"

Soyer, görüşmede şunları ifade etti: “İzmir’in turizm stratejisi ilgili tüm paydaşların katılımıyla hazırlandı. Bu yeni strateji, kent merkezinin İzmir’in öncelikli turizm odağı olması gerektiğini net olarak ortaya koymuştur. Benzersiz tarihi değerleri nedeniyle İzmir’in turizmdeki asıl rekabet gücü tarihten ve bununla bağlantılı şehir içi turizmden gelmektedir. Yatırımların merkezde yapılması halinde, düşük maliyetli projelerle İzmir turizmini kısa sürede dört kat büyütmek mümkündür. Belediyemiz ve Bakanlığımız bu stratejinin uygulanması için birlikte çalışmalıdır.”

Soyer sözlerine şöyle devam etti: “Yeni Çeşme Projesi ortaya konmadan önce Bakanlar Kurulu kararıyla Çeşme’de 11 farklı bölgede toplam 7477 hektarlık alan turizm merkezi ilan edildi. Bu kapsamda Alaçatı Turizm Merkezi ve Şifne Turizm Merkezi’nin 1/5000 nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı onandı. Bu bölgede onaylanan imar planı 416 hektar olup onaylanmış alanların sadece yüzde 28’i kullanılmıştır. Çeşme turizmini geliştirmek için bu alanlar Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önceliği olmalıdır.

Çeşme Yarımadası su fakiri bir bölgedir. Bölgedeki su kullanım ihtiyacının 2050’ye kadar yaklaşık iki kat artacağı öngörülüyor. İZSU’nun Çeşme İçme Suyu Master Planı, bu büyüyen talebi karşılamak üzere deniz suyundan içme suyu temini dahil pek çok yatırım içeriyor. Bölgedeki turizm yatırımları planlanırken projeyle ilişkili nüfus artışı, yapılaşma ve golf sahaları gibi aşırı su tüketen arazi kullanım biçimleri bölgenin içme ve kullanım suyu master planında öngörülmelidir.

Yapılaşması öngörülen alan Çeşme ilçesinin en önemli su toplama havzalarından biri olan Kutlu Aktaş Barajı’nın koruma alanlarında yer alıyor. Projenin otoyolun güneyinde kalan yayılım aksı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2018’de Nitelikli Doğa Koruma Alanı olarak tescillenmiş ve bakanlığın resmi kaynaklarına göre bu bölgede yapılaşma yasaktır. Turizm projesinin geliştirme süreci alanın bu yasal özellikleri esas alarak yapılmadır.”