İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Bergama’da fıstık çamı üretimiyle ünlü Kozak Yaylası’nda Büyükşehir’in sürdürdüğü agro turizm projelerini inceledi. Kozak Yaylası’nda taş ve maden ocaklarının oluşturduğu tehdit sürerken bir yandan da fıstık çamındaki hastalıkla mücadele ettiklerine dikkat çeken Soyer, “Burada hem tarıma ve turizme hem gelecek kuşaklara miras bırakacağımız çalışmalar yapacağız” dedi.

Tunç Soyer: Kozak Yaylası agro turizmle kalkınacak

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama’da fıstık çamı üretimiyle ünlü Kozak Yaylası’nda devam eden tarım ve turizm projelerini yerinde inceledi. Yukarıbey Mahallesi’ndeki RURITAGE Koordinasyon Merkezi’ne giderek Bakırçay Havzası’nın kırsal mirasıyla kalkınmasını sağlayacak “RURITAGE-Kültürel Miras Esaslı Sistematik Stratejiler Yoluyla Kırsal Yenilenme” projesiyle ilgili bilgi alan Soyer, Kozak Yaylası Doğal Yaşam Parkı proje sahasında da incelemelerde bulundu. Kozak Yaylası’nı agro turizmle yeniden canlandıracak her iki projeyle ilgili çalışmaların hızlandırılmasını isteyen Başkan Soyer, Kozak Yaylası’nın başlıca geçim kaynağı olan fıstık çamındaki verim düşüklüğünü araştırmak için yapılan çalışmaları da inceledi. Başkan Soyer Büyükşehir’in kurduğu hava ölçüm istasyonlarıyla meteoroloji istasyonlarından elde edilen sonuçlarla ilgili bilgi alarak, “Kozak Yaylası dünyanın cenneti denilebilecek bir alan. Fakat bu cennet çok ağır bir tahribat ile yüz yüze. Bir yandan taş ocakları ve maden ocakları çok ciddi bir tehdit oluşturuyor, bir yandan çam kozalaklarına dadanan bir hastalıkla mücadele ediyoruz. Fıstık çamı üretimi iki milyon tondan iki bin tona düşmüş durumda. Gerçekten çok büyük bir kayıp var. Bu hem doğal felaket hem ekonomik felaket” dedi.

Fıstık çamındaki verim düşüklüğünün nedenlerini bulmak üzere ölçüm istasyonları kurduklarından söz eden Başkan Soyer, “Çok disiplinli bir çalışma yürütülüyor. Topraktan kozalağa kadar birçok ölçüm birlikte yapılıyor. Mart ayı sonunda bilim insanlarıyla beraber bu hastalıkla nasıl mücadele edileceğine dair net bir karar verebileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

GELECEK KUŞAKLARA MİRAS KALACAK

Kozak Yaylası’nın olağanüstü bir turizm potansiyeli olduğuna da dikkat çeken Soyer, “Kozak, tarımla turizmin buluşması olarak tarif edilebilecek agro turizme dünyada en iyi ev sahipliği yapacak bölgelerden biri. Kozak Yaylası hem tarım potansiyeli hem de zenginlikleriyle önemli bir turizm destinasyonu. AB ile birlikte yürüttüğümüz RURITAGE projemiz var. Bunu güçlendireceğiz. Hibe programıyla ilgili son dönemece girdik. Bu projeye de bölge vatandaşlarını dahil ederek hem tarıma ve turizme hem gelecek kuşaklara miras bırakacağımız çalışmalar yapacağız” dedi.

Tunç Soyer'in programına eşi ve İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, genel sekreter yardımcıları Eser Atak, Yıldız Devran, Ertuğrul Tugay, Suphi Şahin, Barış Karcı, İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, Yukarıbey Mahalle Muhtarı Yusuf Doğan ve belediye bürokratları katıldı.