İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AKP ve MHP kurmaylarının hedefinde. Gün geçmiyor ki Soyer, yeni bir saldırının hedefi olmasın. Yandaş basın haberleri ile başlatılan saldırılar, troller de devreye sokularak sosyal medyada bir kampanya haline dönüştürülüyor.

Tunç Soyer yine hedefte


Namık ALKAN

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bu yana AKP ve MHP yöneticilerinin hedefinde. 31 Mart öncesi adaylık süreciyle başlayan saldırılar, bugün de değişik dozlarda hız kesmeden devam ediyor. Bu saldırılardan Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer de yer yer nasibini alıyor. AKP ve MHP yöneticileri CHP’yi İzmir’den, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer üzerinden vurmaya çalışıyorlar. Tunç Soyer’in de bu saldırılara elbette bir yanıtı oluyor.

İZMİR’E ÖZEL PARA VE BAYRAK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, turizmciler ve akademisyenlerle yapılan online bir toplantıda İzmir’e özel para ve bayraktan söz etmesi, AKP ve MHP yöneticileri tarafından parası ve bayrağı olan ayrı bir devletten bahsettiği şeklinde yorumlandı. Bu zorlama yoruma AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AKP Sözcüsü Ömer Çelik ve MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin öncülük ederken, sosyal medyada da kampanya başlatıldı. Tunç Soyer, tartışmaya ilişkin olarak “Hâlâ anlamayanlar için hatırlatayım, ulusal sınırlar içinde vatan bir bütündür, kesinlikle bölünemez. Ülkemizin başkenti Ankara, para birimi Türk Lirası, bağımsızlığının sembolü ise ay-yıldızlı al bayraktır” dedi.


KADİFEKALE’YE PAGOS İSMİ

Tunç Soyer'in geçtiğimiz yıl temmuz ayında Kadifekale'deki surların içinde açtığı "Pagos Üretici Pazarı"nın ismi de tartışma konusu oldu. MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin’in yaptığı "Kadifekale'ye Pagos, demekle Tunceli'ye Dersim demek arasında zihniyet farkı yoktur. Sayın Soyer İzmirlileri tanımamış ve bin yıllık Türk şehri olan İzmir'in Büyükşehir Belediye Başkanlığının ağırlığını kaldıramamış şaşkınlıkla yönünü Yunanistan'a çevirmiştir" açıklamasının ardından sosyal medyada kampanya başlatıldı.

GÖK KUŞAĞI RENKLERİ İLE LGBTİ İMASI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal projesi olan “Süt Kuzusu” kutularının üzerinde yer alan gökkuşağı renkleri ile Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının gökkuşağı renklerine boyanan kolonları nedeniyle LGBTİ tartışması başlatılması Soyer’e yönelik saldırılara bir başka örnek oldu. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Soyer’in LGBTİ'ye sahip çıktığını ve LBGTİ bireyleri desteklediğini ima ederek Büyükşehir binasının kolonlarında yer alan gökkuşağı renklerinin ne anlama geldiğini sordu. Tunç Soyer, Dağ’ın sözlerini “akıl tutulması” olarak değerlendirdi.

İZMİR MİZAH FESTİVALİ'NE TEPKİ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 16-25 Aralık tarihleri arasında düzenlediği Uluslararası İzmir Mizah Festivali'ne, Türk ve İslam karşıtı karikatüristlerin davet edildiğini öne sürerek tepki gösterdi. Festival kapsamında 24 Aralık'ta yapılacak söyleşiye karikatürist Jean Plantu ile Michel Kichka'nın davet edilmişti. Bunun üzerine AKP'lilerin tepki gösterdiği karikatüristler Jean Plantu ile Michel Kichka'nın katılımcı olduğu “Dünya Karikatüründe Toplumsal Eleştiri ve Mizah” isimli etkinlik iptal edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada, "Bazı siyasetçilerin şoven-popülist söylemlerinin de etkisiyle estirilmeye çalışılan hava hoşgörü ve huzur ortamını baltalamıştır" denilerek tepki gösterildi.

YUNAN KRALI AGAMEMNON

İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz aylarda Pasaporttaki vapur iskelesini tadilat gerekçesiyle kapattı. Yerine de seferlerin aksamaması için mendirek içine yüzer iskele koydu. Bunun üzerine Sabah Gazetesi “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yüzer iskeleye Yunan Kralı Agamemnon'un ismini vermesi tepkiye yol açtı” şeklinde haber yaparak Tunç Soyer’i bir kez daha hedef tahtasına oturttu. AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli de Twitter adresinden yaptığı açıklamada "Tunç Soyer yeni yaptığı iskeleye binlerce yıl bir kara bulut gibi topraklarımızın üzerinde dolaşan simge düşmanımızın Yunan Kralı Agamemnon'un ismini verirken ne düşündü acaba? Fikir ne ise zikir de odur derler! Kurtuluşun şehri İzmir'in sabrını zorluyorlar!" dedi.

YALANA YALAN DİYECEĞİM

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ocak ayı meclis toplantısında Urla’dan geçici olarak getirilen “Agamemnon” isimli yüzer iskeleyle ilgili tartışmalara değinen Tunç Soyer, “Bundan sonra yalana yalan diyeceğim” dedi. Soyer, AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin attığı tweeti hatırlatarak “Kerem Ali Sürekli şöyle tweet atmış: ‘Tunç Soyer yeni yaptığı iskeleye, binlerce yıl bir kara bulut gibi topraklarımız üzerinde dolaşan simge düşmanımızın, Yunan Kralı Agamemnon’un adını verirken ne düşündü acaba? ‘Fikir neyse zikir de o’dur derler! Kurtuluşun şehri İzmir’in sabrını zorluyorlar!’ Bu adı ben vermedim.

Ayrıca o geçici iskele. Orası Pasaport İskelesi’dir. Ama bu iftirayı bu mecliste İzmirliler ile paylaşacağım. Bunu niye yapıyorlar, bunu da paylaşacağım.

İktidardaki siyasal partinin İzmir il başkanı böyle söylerse bu meclisteki AK Parti meclis üyelerinin bir özür borcu var demektir. Çünkü ben onların da belediye başkanıyım, onların da temsilcisiyim. Burada iftira edilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı’dır. Bunu hiçbir meclis üyesinin içine sindirememesi lazım” dedi.