Yüzde 10'luk ülke barajı nedeniyle önceki seçimlerde Meclis'e giremeyen partiler bağımsız adaylarla barajı delmeyi amaçlıyor. Bağımsızlar genel seçimlerde iddialı

Seçim sisteminin anti demokratik olduğunu ve toplumda bütün seslerin Meclis'te temsil edilmediğini belirten partiler bağımsız adaylarla seçime girererek milletvekili çıkarmayı amaçlıyor.

Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) yüzde ıo'luk seçim barajını aşmak için bağımsız adaylarla seçime girme kararı almasının ardırdan hız kazanan bağımsız aday trafiği, adaylık başvurularının Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edilme süresinin sona ermesi ile birlikte netleşti. Bağımsız adaylar arasında 4 partinin genel başkanları da bulunuyor.

SEÇİM BARAJI ENGELİNİ AŞMAK İÇİN
Bağımsız adaylardan DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk Mardin'den, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Ufuk Uras İstanbul'dan, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel İzmir'den, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ise Sivas'tan seçimlere giriyor. Genel başkanların yüzde ıo'luk seçim barajı nedeniyle bağımsız olarak seçimlere girmesinin, Türkiye'deki seçim sisteminin anti demokratik yapısını gözler önüne serdiği yorumları yapılıyor.

22 Temmuz tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimlerine DTP 66, Büyük Birlik Partisi ise 21 bağımsız adayla katılacağını açıkladı. Ankara'da 42, Diyarbakır'da 39, Şanlıurfa'da ise 22 kişi bağımsız adaylık başvurusunda bulunurken özellikle Doğu ve Güneydoğu'da bağımsız aday sayısının yüksek olması DTP'liler tarafından, "Önümüzü kesmek için bağımsız aday gösteriliyor" yorumlarına neden oldu.

Bağımsız aday sayısının fazla olduğu illerdeki oy pusulaları ise oy verme işleminin uzayacağı tartışmalarına yol açtı.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da bölgelerinde ulaşım koşullarının da oy verme ve sandıkların taşınması işlemlerini zorlaştırdığı göz önüne alındığında oy verme işleminin gün boyu süreceği tahmin ediliyor.

» Uras ve Oran kampanyaya başlıyor
İSTANBUL'dan
bağımsız aday olan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve Prof. Baskın Oran, 7 Haziran'da aday tanıtım toplantılarına başlıyor. İstanbul 1. ve 2. Bölgede ayrı ayrı yapılacak olan toplantılara, 'Savaşsız bir dünya mümkün!', 'Başka bir dünya mümkün', 'Küresel ısınmayı durdurun', 'Irkçılığa dur de',

'Yaşasın halkların kardeşliği' diyen tüm insanların katılımı bekleniyor. Kadıköy'de düzenlenen toplantıya katılacak olan Ufuk Uras, neden IMF partilerine, darbecilere, ırkçılara, savaş kışkırtıcılarına oy verilmemesi gerektiğini anlatacak. Aynı gün Prof. Baskın Oran ve aydınlar bir araya gelecek.

» Çeşitlilik var
ANAVATAN
Partisi eski milletvekili Sebgedullah Seydaoğlu Diyarbakır'dan, CHP ile yollarını ayıran Hakkâri Milletvekili Esat Canan Hakkâri'den seçime bağımsız aday olarak katılırken bir dönem ismi AKP'ye olan ilgisiyle gündeme gelen antikacı Nil Demirkazık da Diyarbakır'dan aday oldu. Anavatan Partisi'nin eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz Rize'den, askeri darbe planladıkları iddia edilen eski kuvvet komutanları hakkında suç duyurusunda bulunarak gündeme gelen Güçlü Türkiye Partisi (GTP) eski Genel Başkanı Tuna Bekleviç de Edirne'den bağımsız milletvekili adayı.

»DSİP oyunu açıkladı
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Genel Başkanı Doğan Tarkan, savaşa, ırkçılığa, milliyetçiliğe, yoksulluğa, küresel ısınmaya, darbe tehditlerine, sağlıkta yıkım yasalarına, nükleer santral çılgınlığına karşı, İstanbul 1. Bölgeden Ufuk Uras'ı, 2. Bölgeden Baskın Oran'ı ve ülke genelinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi'ni desteklediklerini açıkladı. Darbe ve savaş tehditleri altında genel seçimlere girildiğini ifade eden Tarkan, "savaşa, ırkçılığa, milliyetçiliğe, yoksulluğa, küresel ısınmaya, darbe tehditlerine karşı 'Başka bir Meclis Mümkün' diyebilmek için herkesi Baskın Oran'a Ufuk Uras'a ve ÖDP'ye oy vermeye ve birlikte mücadele etmeye" çağırıyorum şeklinde konuştu. Özlem Zorcan