Tunuslu gençler yoksulluğa karşı sokakta


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tunus'ta, salgın tedbirleri kapsamında 14 Ocak'ta başlayan 4 günlük sokağa çıkma yasağını protesto etmek için sokağa inen yurttaşlara polis sert bir şekilde müdahale etti.

Hükümet, ülkede giderek kötüleşen ekonomik koşullara ve dört günlük sokağa çıkma yasağına karşı düzenlenen eylemlerde, 632 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Güvenlik güçleri, eyleme katılanları göz yaşartıcı gazla dağıtmaya çalışırken, binlerce kişi yol kapatma eylemi gerçekleştirdi.

Hükümet, üç gündür süren eylemleri "ayaklanma" ve "yağmalama" olarak nitelendirdi. Tunus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Halid el-Hayuni, yaptığı açıklamada protestolara katılanların 15-25 yaş arası gençler olduğunu söyledi. Covid-19 salgınıyla birlikte temel döviz ve istihdam kaynağı olan turizm gelirleri sekteye uğrayan Tunus'taki yaşam koşulları da derinden etkilendi. Ülkede, özellikle gençler arasındaki yüksek oranda işsizlik, alım gücünün zayıflaması, yatırımların azalması gibi ekonomik sorunlar eylemlere katılımın yüksek olmasına neden oldu.

GENÇLERE KARŞI ASKER

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Zekri, ordu birliklerinin Silyana, Kasrin, Binzert, Susa kentlerinde önemli noktalarda konuşlandığını söyledi. Zekri, ordu güçlerinin ülkenin tüm bölgelerinde ortak devriyelere katılmak üzere olduğunu bildirdi.

Tunus Emekçileri Partisi de 16 Ocak’ta yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Başkentte ve diğer bölgelerde rekor bir hızla ilerleyen bu protesto hareketi, diktatörlüğün devrilmesinden on yıl sonra toplumsal koşullara işaret ediyor." denildi. Tunus Emekçileri Partisi, eylemlerin yoksul mahallelerde yapıldığına dikkat çekti.