‘Tüpçü’ye kredinin akıbeti hâlâ belirsiz

Haber Merkezi

Demirören Holding’in Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolarlık krediyi geri ödeyip ödemediği sorusunun yanıtı halen sır. Aralarında Hürriyet, Posta, Fanatik, CNN Türk, Kanal D, Yay-Sat ve DHA’nın da olduğu medya grubunu 2018’de 916 milyon dolara satın alan Demirören Holding’in, işlem için kullandığı yüklü miktardaki kredi yeniden gündemde. Haziran 2020’de kredinin koşullarını, taksitlerinin ödenip ödenmediğini Ziraat Bankası’na soran CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, ‘ticari sır’ yanıtını aldı. Hakverdi, krediye dair sorularını daha sonra Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başlayan Nureddin Nebati’ye bu yıl 11 Ocak’ta iletti. Fakat CHP’li vekile aylar sonra gönderilen yanıtta, “Banka/müşteri sırrı” demekle yetinildi. 11 Nisan’da kuruma tekrar yazılı başvuran Hakverdi, yine ‘ticari sır’ cevabı aldı.

Krediye dair sorularını bu kez Varlık Fonu’na yönelten Hakverdi, bir kez daha yanıt alamadı. Hakverdi, “Erdoğan’dan habersiz bu kredinin verilmesi mümkün değilken, geri ödenip ödenmediğini Erdoğan da bilmiyormuş! Krediyi 11 Nisan’da Ziraat Bankası’nı bünyesinde bulunduran, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Erdoğan’ın yaptığı Varlık Fonu’na sordum. Gelen yanıtta, Varlık Fonu’nun Demirören’e verilen krediye dair ‘bilgisinin olmadığı’ iletildi" dedi.

ARTIK AÇIKLAYIN

Ziraat Bankası’nın Demirören’e verdiği krediyi sır gibi sakladığını vurgulayan Hakverdi, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Borçlarını ödeyemeyen çiftçinin tarım arazilerini dahi haczeden, esnafı zor günlerinde yalnız bırakan Ziraat Bankası ve iktidar; iş yandaş kayırmaya geldiğinde hem kesenin ağzını açıyor hem de kamuoyundan bilgi saklıyor. Demirören’e verilen kredinin geri ödenip ödenmediği bilgisi bir an önce açıklanmalı. Bu paralar geri ödenmediyse Demirören Grubu ve krediyi kullandıran sorumlular hakkında yasal işlem yapılmalıdır.”