TÜPRAŞ’ta 4 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili soruşturmada 7 kişi gözaltına alındı. Patlamadan tesadüf eseri kurtulan bir işçi ise arkadaşlarının bir dizi ihmal sonucunda yaşamını yitirdiğini anlattı

TÜPRAŞ patlamasında tesadüfen hayatta kalan işçi konuştu: Gaz ölçümü yapılmıyordu, denetim yoktu

İzmir’in Aliağa ilçesindeki TÜPRAŞ Rafinerisi’nde önceki gün nafta tankında meydana gelen, 4 işçinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili soruşturma kapsamında, aralarında iş güvenliği uzmanlarının da bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Öte yandan hayatını kaybeden işçilerle aynı ekipte çalışan ve tesadüfen hayatta kalan işçi Fatih İba, arkadaşlarının ihmal sonucu öldüğünü anlattı. TÜPRAŞ işçileri de dün iş bırakarak iş cinayetini protesto etti.

Kural koyuyorlar ama denetim yok
DHA’ya konuşan İba, tankın içinde bakım çalışması devam ederken dışarıda malzeme topladığını, işini bitirince kendisinin de tanka girmeye hazırlandığını belirterek, şunları kaydetti: “Aynı ekipte çalışıyoruz. Dört arkadaşımız içerideyken ben ve bir arkadaşım dışarıda malzeme topluyorduk. 15-20 dakika çalışınca patlama oldu. Tankın üzeri havaya kalktı. Sonra ikinci, üçüncü patlama oldu. Üç arkadaşımız tankın içinde kaldı, biri tankın dışına fırladı.

Olaydan sonra TÜPRAŞ’ın teknik emniyet uzmanına sorduğumda ateşli çalışma izni vermediğini söyledi. Ancak o kişinin emniyetteki ifadesinde ateşli iznin verildiğini gördüm. Ya dolum yapılmaya başlandı ya da bir gaz kaçağı vardı. Tank zaten doluma hazırdı. İşe başlamadan önce gaz ölçümü yapılmadı. Taşlama motoruyla çalışıldığı için kıvılcımdan dolayı patlama olmuş olabilir. Gaz ölçümü yapılması gerekiyordu. Ama sürekli yapılmıyordu. Taş motorunun kullanılmaması gerekiyordu. Buna izin vermedik diyorlar, ama doğru değil. İhmal var. Baştan bir kural koyuyorlardı ama denetleme yapılmıyordu. Bundan sonra orada çalışmayacağım.”

İşçi yakını: Sorumlular cezalandırılsın
Patlamada hayatını kaybeden işçilerin cenazeleri dün ailelerine teslim edildi. İzmir Adli Tıp Kurumu’nun morgu önüne gelen işçi yakınları, cenazeleri gözyaşlarıyla teslim aldı. Ölen işçilerden 26 yaşındaki Mehmet Karademir’in cenazesini almaya babası Ali Karademir ve kardeşi Sabri Karademir geldi. Karademir’in babası, oğlunun tabutunu görünce “Mehmet’im” diyerek feryat etti.
Kardeşi Sabri Karademir ise sorumluların cezalandırılması için şikâyetçi olacaklarını belirterek, “Yetkililer bu işin peşini bırakmasınlar. Bu işte bir ihmal varsa üzerine gidilsin. Suçlular cezasını çeksin. İki yıldır aynı yerde çalışıyordu. En son konuştuğumuzda patlamanın olduğu tankı bitirme aşamasında olduklarını ve yeni bir tankta çalışmaya başlayacaklarını söyledi. 2.5 yaşında bir kızı var. Sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz” diye konuştu.