Danıştay'ın Özcan'ın tek başına üniversitelerde türban yasağını kaldıramayacağına karar vermesinden sonda toplanan YÖK Genel Kurulu'nda türbanın tartışılması bekleniyordu

YÖK Genel Kurulu Ozcan'ın başkanlığında üçüncü kez toplandı.

YÖK Genel Kurulu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Ozcan'ın başkanlığında toplandı. Tartışmaların odağında yine türban düzenlemesi var. Toplantıya, üyelerden Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul ve Prof. Dr. Tuçalp Özgen katılmadı. Resmi gündemde YÖK tarafından durdurulan akademik yükselme ve öğretim üyelerinin atamasına ilişkin yönetmelik var. Ancak Danıştay'ın son türban kararı nedeniyle türban konuşusun da gündeme gelmesi bekleniyor. Gatemiz yayına girdiği sırada toplantı devam ediyordu.

Edinilen bilgilere göre YÖK Başkanı isterse gündem dışı başlıklar bölümünde bu konuyu tartışmaya açabilir. Eğer Özcan, üniversitelerde türban düzenlemesini gündeme getirirse muhalif üyeler toplantıyı terketmeye hazırlanıyor. YÖK Genel Kurulu'nda karar alınamazsa üniversitelere, "Türbanlı öğrencileri okullara alın" genelgesi de gönderile-meyecek. Çünkü Danıştay YÖK Başkanı'nın tek başına kaleme aldığı yazıyı geçersiz saydı.

ÜYELER ÇIKARSA KARAR ALINMAYACAK
Genel Kurul'da karar alınabilmesi için 21 üyeden 14'ünün toplantıda yer alması gerekiyor. 9 muhalif üye toplantıya katılmazsa karar alınamıyor.

Bir başka kritik başlık ise, Öğrenci Seçme Sına-vı'na (ÖSS) başörtülü öğrencilerin alınıp alınmayacağı. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, bu konuda kararı YÖK Genel Kurulu'nun vereceğini açıklamıştı. Üniversitelere, "Anayasa değişikliği türban düzenlemesi için yeterli" diyen YÖK Başkanı'nın, ÖSS'ye de türbanla girilebileceği görüşünü yansıtması bekleniyor. Ancak bu konuda da karar Genel Kurul'a ait. Bu konuda da muhalif üyelerin tavrı belirleyici olacak.

Üniversitede YÖK protestosu
ERTAN GÜLEN
İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencileri, YÖK'ü protesto etmek amacıyla yaklaşık 700 kişinin katıldığı bir basın acıkması yaptı. Basın açıklamasından önce İÜ Öğrenci Kültür Merkezi tiyatro klü-bü, AKP, Başbakan Erdoğan, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özelleştirmeler ve türbana izin veren rektörleri eleştiren bir oyun sahneledi.

Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Edebiyat Fakültesi öğrencisi Özlem Özdemir, AKP hükümetinin ülkenin geleceği için büyük bir tehdit olduğunu savunarak "Hükümet özellikle seçimlerden sonra aldığı yüksek oy oranına dayanarak ülkemizi uçurumun kenarına götüren planlarına daha da hız vermiş ve bu planları uygularken her zamankinden daha fazla bir özgüvenle hareket etmeye başlamıştır. AKP iktidara geldiği günden bu yana ülkemizin kâr eden birçok kamu kuruluşu yok pahasına yerli ve yabancı patronlara peşkeş çekildi.

Hükümet bu uygulamalarla ülkemizi emperyalizm ve para babaları için bir cennete çevirmeye çalışırken emekçilere ise cehenemi yaşatmaya hazırlanmaktadır" dedi.

Öğrenciler, basın açıklamasına halkı ve aydınları AKP'ye karşı bugün yapılan iş bırakma eylemlerine destek vermeye çağırarak son verdiler.