Erdoğan, olası anayasa değişikliğiyle belirli gruplara ve laiklik olgusuna yönelik baskıların artacağına yönelik sinyaller verdi. Kılıçdaroğlu ise “Zorbasın. Milletimiz görsün istedim ve sen gösterdin” diye tepki gösterdi.

Türbanın içinden yeni yasaklar çıktı
Fotoğraf: AA

Politika Servisi

Prag’daki Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa düzenlemesi ile ilgili “Son zamanlarda topluma LGBTİ’yi soktular, aile yapımızı dejenere etmenin gayreti içine girdiler. Öyleyse biz olması gereken ne ise onu yapacağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü açıklamaları ve kanun teklifine yönelik tartışmalar devam ediyor. CHP’nin Meclis’e sunduğu başörtüsü teklifinin ardından AKP Grup Toplantısı’nda ‘çözümü anayasa düzeyinde sağlayalım’ diyen Erdoğan, Prag dönüşü konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu’nun ‘başörtüsüne yasal güvence’ çıkışını ‘bir pas’ olarak değerlendiren Erdoğan, “Kılıçdaroğlu farkında olmadan pas verdi, golü atmamız lazım” ifadeleriyle yorumladı.

BELİRLİ GRUPLARI HEDEF ALACAK

Uçakta iktidar tarafından önerilen anayasa düzenlemesi ile ilgili konuşan Erdoğan, “Aile filan hepsi bu işin içinde. Öyle bir şey yapıyoruz ki ne kadar samimisin, değilsin; bunu burada göreceğiz" ifadelerini kullandı. Konuşmasında, LGBTİ+ bireyleri hedef alan Erdoğan, "Son zamanlarda topluma LGBTİ’yi soktular, aile yapımızı dejenere etmenin gayreti içine girdiler. Öyleyse biz olması gereken ne ise onu yapacağız" dedi.

Erdoğan, Pazartesi günü kendisine sunulması beklenen anayasa hazırlığı için ise “Adalet Bakanımın riyasetinde şu an itibarıyla gerek Bekir Bey gerek Anayasa Komisyonu Başkanım, Adalet Komisyonu Başkanım, onlar şu anda bu çalışmayı yapıyorlar. ‘Yanınıza milletvekili arkadaşlarımızı, MYK’den arkadaşlarımızı da alın çalışmayı hazırlayın’ dedim. Devlet Bey’le de görüştüm bu konuyu” ifadelerini kullandı.

SAMİMİ DEĞİLSİN, YASAKÇI VE GADDARSIN

Erdoğan’ın bu açıklaması, yen anayasada Medeni Kanunda yapılacak değişikliklerle iktidarın hedef gösterdiği grupları, laiklik ile kazanılmış hakları hedef alacağının sinyallerini verdi. AKP Grup Toplantısı’nda Erdoğan’ın “Aile kurumumuzu güçlendirecek ilave değişiklikler de yapalım” sözlerinin ardından da yeni anayasa ile laiklik ve kadın haklarına karşıt adımlar atılacağına yönelik endişeler başlamıştı.

Erdoğan’ın Prag dönüşü açıklamalarına Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “Beklediğim gibi Erdoğan, başörtülü kadınları rehine olarak elinde tutabilmek için, konuyu alakasız yerlere taşıdın. Samimi değilsin. Zorbasın. Milletimiz görsün istedim ve sen gösterdin. Sen kim, ‘Özgürlükçü Anayasa’ yapmak kim. Sen yasakçısın, sen gaddarsın. Asla şaşırtmazsın” ifadelerini kullandı. “İktidarımızın ilk haftasında hem İstanbul Sözleşmesi’ni hem de bu önerdiğimiz kanunu Anayasa’ya da geçireceğim” diyen Kılıçdaroğlu, kendisine yöneltilen eleştirilere de şu cevabı verdi: “Ayrıca beni eleştirenlere gelecek olursam, tabii ki bekliyordum eleştirilerinizi. Ve tabii ki eleştirilerin tümü başımın üstündedir. Ancak inancım şudur ki, adalet ve ekonomi birbiriyle çok bağlıdır. Kardeştir. Birbirinin ikizidir. Biri olmadan diğeri olmaz.”

Kılıçdaroğlu, AKP Grup Toplantısı’nda dile getirilen yeni anayasa teklifinin ardından ise “Başörtülü kadınların hak ve özgürlüklerine kavuşması için önerdiğimiz bu kanuni zırhı sen destekle Erdoğan; eğer arkasında yine kurnaz bir ajanda çıkmazsa tabii ki Alevi vatandaşlarımız dâhil, hak ve özgürlükler konusunda getireceğiniz öneriye her türlü desteği vermeye hazırız” demişti.

***

KANAYAN YARALARLA UĞRAŞALIM

CHP’nin başörtüsü teklifini ve AK Parti’nin Anayasa hamlesini değerlendiren Akşener, “Kapanmış yaraların üzerinde konuşmayı doğru bulmuyorum. Türkiye’nin çok acil çözüm bekleyen sorunları var” dedi. Sözcü’ye konuşan Akşener, ““Derin yoksulluk içindeki evleri geziyorum. Bir kapağı yamuk buzdolabını açtığımda içinde hiçbir başka gıdanın yer almadığı, mercimek çorbaları görüyorum. Yağ bile yok. 3,5 yaşında kucağınıza aldığınızda kemikleri sayılan kız ya da erkek çocukları görüyorum” diye belirtti. “Bir kadının başını örterek ya da açarak gezmesi insan hakkıdır” diyen Akşener, bununla ilgili bir problemleri bulunmadığını da sözlerine ekledi.