Ülkenin enerji ihtiyacı için proje üretmekle sorumlu TEMSAN, Bursa’da türbe elektriği için mini HES kurdu. Kurumun Genel Müdürü Öztürk, milletvekillerinden proje için destek istedi.

Türbe için mini HES kurmuşlar

Hüseyin ŞİMŞEK

Ülkede artan enerji ihtiyacını karşılamak için proje üretmek ve elektromekanik ekipman üretimi gerçekleştirmekle sorumlu kurum TEMSAN, türbe elektriğini karşılamak için HES kurdu. TBMM Kamu İktisadi Teşşübleri (KİT) Komisyonu’nda kurumun bilançosu ve çalışmaları hakkında bilgi veren TEMSAN Genel Müdürü Fatih Öztürk, Bursa Geyikli Baba Türbesi’nin elektrik ihtiyacını karşılamak için kurulan mini HES sistemi HİDROTEM’in reklamını yaptı. Öztürk tarafından milletvekillerine proje ile ilgili bir video izletildi. Buna göre, ilk kez Bursa’nın Kestel ilçesinde sulama deresine kurulan HİDROTEM, ürettiği enerjiyle "Geyikli Baba" olarak da bilinen Baba Sultan Türbe ve Camisi’nin tüm ihtiyacını karşılamaya başladı. Saatte beş kilovata ulaşabilen elektrik enerjisi üreten mini tesisin, cami ve türbenin çevre aydınlatması, ezan ses sistemi ve ısıtma gibi ihtiyaçlarını karşıladığı bildirildi.

Projenin tüm ülkede yaygınlaşabileceğini söyleyen Öztürk, “HİDROTEM tanıtımları yani mikro HES’imiz, taşınabilir HES’imizin Türkiye ‘de yaygınlaştırılması için sizlerden de destek rica ediyorum” dedi.

KİT toplantısında, Sayıştay’ın TEMSAN’daki “saadet zinciri” uygulamasına yönelik tespiti de gündeme geldi. Sayıştay’ın tespitine göre, TEMSAN, iki yılda başta EÜAŞ olmak üzere bazı kamu kurumlarından ihalesiz olarak alınan onlarca işi, yine ihalesiz bir şekilde iştirakine, oradan da özel firmalara devretti. Bazı devirlerde, doğrudan “Makam oluru” kullanıldı. Böylece kamunun özel şirketlere ihale ile yapması gereken iş devirleri, TEMSAN aracılığı ile ihalesiz olarak gerçekleştirildi. Toplantıda konuyla ilgili muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine TEMSAN Genel Müdürü Öztürk herhangi bir yanıt vermedi.

18 NİTELİKLİ PERSONEL

Gündeme gelen bir diğer konu, kurumun personel açığı oldu. Kurumun yeterli nitelikli personelinin bulunmadığını bildiren Sayıştay bu konuda gerekli çalışmaların yapılmasını istedi. Öneri ile ilgili söz alan TEMSAN Temsilcisi Beyza Özdemir ise kurumda nitelikli personel sayısının “18’e çıkarıldığını” söyledi. Bu savunma da muhalefetin tepkisini çekti. Milletvekilleri, 18 nitelikli personel sayısının kabul edilemeyeceğini söyledi.