Turgut Uyar 88 yaşında

Türk şiiri ve edebiyatının ünlü şairlerinden Turgut Uyar'ın bugün 88. doğum günü. 1927 yılında Ankara'da doğan Uyar'ın hayatını sizler için derledik.

Uyar, Konya Askeri Okulu ile Işıklar Askeri Hava Lisesi ve Askeri Memurlar Okulu'nu bitirdikten sonra Posof, Terme ve Ankara'da personel subayı olarak görev yaptı. Annesinin isteği üzerine ilk evliliğini yapan Uyar 18 yaşında ilk çocuğunu kucağına aldı. Turgut Uyar, ilk eşinden olan üç çocuğunu memurluk yaptığı yerlerde büyüttü.

Turgut Uyar'ın ilk şiiri 1947 yılında Yenigün dergisinde yayınlandı. Uyar, çıkardığı Arz-ı Hal ve Türkiyem kitaplarıyla toplumsal konuları işledi.

Turgut Uyar, 1958 yılında askerlikten ayrılıp Türkiye Selüloz ve Kağıt Sanayisi'nin Ankara şubesinde çalışmaya başladı. Üçüncü kitabı Dünyanın En Güzel Arabistanı'nı çıkaran Uyar bu kitapta birey-toplum ilişkisine yöneldi. Uyar, Tütünler Islak ve Her Pazartesi adlı kitaplarında da bu çizgiyi korudu. 1966 yılında ise Uyar, eşinden ayrılıp İstanbul'a yerleşti.

Uyar, o dönem Cemal Süreya'dan ayrılmak üzere olan Tomris Hanım'la mektuplaşmaya başladı. 1969 yılında Tomris ile Turgut evlendi, bir erkek çocukları oldu. Uyar, Divan adlı kitabında geleneksel şiir kalıpları üzerinden yazdı. Turgut Uyar, Toplandılar ve Kayayı Delen İncir kitaplarında ise dönemin sınıfsal mücadelesini yazdı.

Turgut Uyar, 22 Ağustos 1985'te İstanbul'da öldü.