Turizmde koronavirüs salgınıyla kötü geçen bir yılın ardından bu sene de sezonun ne zaman açılacağı belirsizliğini koruyor. Mayıs ve Haziran aylarında sezonun başlaması beklenirken bu sene de turist sayısında düşüş öngörülüyor.

Turizm dibe vurdu

Aycan Karadağ

Koronavirüs salgını dolayısıyla turizm dibe vurdu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm istatistiklerine göre; 2020 yılının ilk 9 ayında ülkemize toplam 11,9 milyon ziyaretçi geldi. Bu sayı 2019 yılında 51,7 milyondu. Bir yıl içerisinde toplam ziyaretçi sayısı yüzde 71,34 azaldı. Sektör temsilcileri bu rakamların gerçeği yansıtmadığını belirterek, 11,9 milyon turistin 5 milyonunun pandemi öncesi ilk üç ayda geldiğini, 2 milyon turistin ise günü birlikçiler olduğu söylüyorlar. 35 milyon turiste göre hazırlanmış ülkeye 5 milyon turist gelmesi, sektörün ne kadar kötü bir durumda olduğunu gösteriyor.

Bu yıl ise turizm sektöründe tam bir belirsizlik hakim. Mayıs ve Haziran aylarında sezonun başlaması beklenirken bu sene de turist sayısında düşüş öngörülüyor. Borç içinde olan turizmciler ise yerli turizmin sektörü kurtarmayacağını belirttiler.

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, pandemiyle turizmin ülkede batışa doğru gittiğini kaydederek, “Veriler doğru değil. Ülkemize pandemi sürecinde 5 milyon turist geldi. Bu süreçte mutlak bir devlet desteği olması gerekiyordu. Nakit desteğini bırak, istihdamı korumak için bile gerekli desteği vermediler. Sadece kredilerle destek olma sağlandı. Ankara’ya göre teşvik, biz turizmcilere göre ise batıştı. Sektörün toplamda kredi yükü 6 buçuk milyar dolar. Borcu olmayan otel yok gibi bir şey. Bu süre zarfında turizmci hiçbir iş yapmıyor. Doğal olarak bu borcun altında turizmciler olarak eziliyoruz” diye konuştu.

İÇ TURİZM ÜLKENİN TURİZMİNİ KURTARMAZ

Belirsizliğin turizm sektörüne büyük darbe vurduğuna dikkat çeken Karcılıoğlu, “Dünyada normalleşme süreci daha da uzun bir süreyi alacak gibi. Avrupa’dan gelen turist ülkemize 2019’dan önceki gibi bir ilgi göstermeyecek. 2021 Temmuz- Ağustos aylarında iç turizm ciddi hareketlenir. 2020 yılında da bu hareketliliği gördük. İç turizm ülkenin turizmini kurtarmaz. O yüzden bu senede ciddi kayıp. Büyük oteller bu dönemde açmayacak gibi duruyor. O yüzden bu rakamlar gerçekçi değil, kimse hayal satmasın” dedi.

FİYATLARDA CİDDİ BİR DÜŞÜŞ OLDU

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir de, “Çeşme’de yılsonunda baktığımızda otellerde yüzde 70 gibi doluluk oranı oldu. Bu doluluk oranını yakalamak için fiyatlarda ciddi bir düşüş yapmak zorunda kaldık. Talebi arttırmak için fiyatları indirdik. Başka yapacağımız bir şey yok. 2021 yılı ise belirsizliğini koruyor. Yabancı turist zaten yok. Bu senede olması beklenmiyor. Sezonun ne zaman açılacağına dair kesin bir tarih verilemiyor. Sürecin belirsiz olması doğal olarak işleri kötü etkiliyor. Bu sene başlarken otellerde doluluk oranı yüzde 10’larda. Geçen sene ise yüzde 40’lardaydı. Bu sene de geçen sene gibi yılsonu doluluk oranının yüzde 70’lerde olmasını bekliyoruz. Umarım daha da düşmez. Bu rakamlar iyi rakamlar değil ama bir nebze de olsa Çeşme turizmini ayakta tutar” şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN DURMASI BÜYÜK BİR TEHLİKE

Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Gülşen Coşanöz de , “Geçen sene sektör olarak çok büyük kayıplar verdik. Sektörde herkes zor durumda. Yeni düzenlemelerle bu dönemi açmamız gerekir. Pandemi süreci devam edeceğe benziyor. O yüzden belli kurallarla sezon başlamalı. Turizm sektörü bisiklet ekonomisidir. Pedal çevirdikçe ayakta durur. 5 milyon kişi bu sektörden para kazanıyor. Bu sektörün durması büyük bir tehlike. Büyük bir kayıptan sonra sektörün hemen toplanması mümkün değil. Gerçekçi olmak gerekir. Turizmin ayakta kalması için uzun vadeli planların oluşturulması gerekir” ifadelerini kullandı.