Türkiye turizmde rekor bir yıla hazırlanırken büyük bir çöküş yaşadı. 2018 yılında yaşanan krizden hızla çıkan sektör ikinci bir darbe yedi. Çıkış yolu arayan sektör temsilcilerinin hükümet destekli uluslararası girişimlerinden bugüne kadar sonuç çıkmadı.

Turizmci can suyu arıyor

HABER MERKEZİ

Turizm sektörü parlak bir 2019 sezonundan sonra rekora hazırlanıyordu. Sektör temsilcileri 2020 için “rekor yılı olacak” tanımı yapıyordu. 2019’da toplam 51,7 milyon ziyaretçi, 34,5 milyar dolar turizm geliri rakamına ulaşan sektör 2020 için çıtayı çok daha yukarıya koymuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı 2020 hedefini “58 milyon turist, 40 milyar dolardan fazla turizm geliri ve kişi başı gecelikte de 78 dolarlık gelir” olarak açıklamıştı
Pandemi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de turizm sektörün vurdu. Türkiye için lokomotif ülkeler Rusya, Almanya, Bulgaristan, İngiltere ve İran. Pandemi etkisinin devam ettiği bu ülkelerle havayolu trafiği kapalı. Uçuşların ne zaman başlayacağı belirsiz.

Turizm sektörü 2020 yılının ilk altı ayını kaybetti. Bu yılın ikinci yarısına dair ciddi endişeler var. TÜRSAB Yönetim Kurlu Üyesi Hamit Kuk sektörün umudunu İçişleri ile Kültür ve Turizm bakanlarının dün yapılan Almanya'ya ziyaretine bağladığını söyleyerek, “her şey istediğimiz gibi gitse bile sorunu çözmeyeceğini söylüyor. Kuk, “mutabakat sağlanırsa temmuz ayının üçüncü haftası gibi işler normale dönebilir. Bu durumda geriye 3 aylık dönem kalacak, Bu 3 aylık süreç Antalya'ya, Ege’ye yetmez. Turizmciler olarak yapabileceğimiz bir şey yok. Almanya ve Rusya’daki muhataplarımızla sık sık görüşüyoruz bu işin çözülmesi için üstümüze düşen çalışmayı yapıyoruz ama iş dönüp dolaşıp ülkeler arası siyasal ekonomik menfaatlere çıkıyor'' ifadelerini kullandı. Kuk, şimdiden sektörün yüzde 70 daraldığını ifade ediyor.

GÖRÜŞMELER SONUÇ VERMEDİ

Turizmcilerin büyük anlam yükledikleri ve sonuçlarını merakla bekledikleri Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'da Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas görüşmesinden somut bir sonuç çıkmadı. İlk temasta ilerleme kaydedilmemesi sektör temsilcilerinde endişeyi artırdı. Görüşme sonrası basına açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB'nin Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını kaldırmamasını 'hayal kırıklığı' olarak niteledi Bakan Çavuşoğlu son bir umut olarak meslektaşına çağrıda bulunmayı ihmal etmedi: “Biz Almanya'dan gelecek misafirlerimizi ağırlamaya hazırız.”

1,5 MİLYONUN İŞ KAPISI

Turizm sadece ülke ekonomisine verdiği büyük katkıyla stratejik değil. Aynı zamanda istihdama verdiği destekle de çok önemli. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerinde yer alan turizm sektörünün 5 ana dalında (havayolu taşımacılığı, konaklama, yiyecek ve içecek hizmetleri, seyahat acentesi-tur operatörü rezervasyon hizmetleri, spor- eğlence ve dinlence faaliyetlerin) istihdam edilen kişi sayısı 2018 yılında 1 milyon 21 bin 438 kişi olarak açıklandı. Bu rakam tüm istihdamın yüzde 8’ine yakın. Bu rakam 2019 yılında 1 milyon 200 binin üzerine çıktı. 2020 yılında hedef 200 bin yeni istihdam olarak açıklanmıştı. Sektörde iş başı yapanların sayısı yüzde 30’larda kaldı. Yüzde 50 iş kaybıyla yılın tamamlanmasını sektör temsilcileri “iyi senaryo” diye anlatıyorlar.

***

Dünya hareket etmiyor

Pandemi insanların hareket kabiliyetini ve arzusunu sınırladı. Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), pandeminin dünya turizm sektöründe bu yıl 1,2 trilyon dolar kayba neden olabileceğini bunun da küreselGayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 1,5’ine denk geldiği belirtildi. UNCTAD, uluslararası turizmde 12 aylık bir aranın (2021 Mart ayına kadar) ise en kötümser senaryoda 3,3 trilyon dolar (Küresel GSYİH’nın yüzde 4,2’si) kayıp anlamına gelebileceği tahmininde bulundu. Raporu değerlendiren UNCTAD’ın uluslararası ticaret direktörü Pamela Coke-Hamilton, “Bu rakamlar, sık sık unuttuğumuz, sektörün ekonomik önemi ve tüm dünyada milyonlarca insan için bir yaşam kaynağı olduğu rolünü açık bir şekilde bize hatırlatıyor” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ise yaptığı açıklamada, küresel taşımacılıkta yolcu talebinin mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 91,3 düştüğünü bildirdi.

***

Tatil amaçlı yurtdışına ne zaman çıkmayı planlıyorsunuz?

turizmci-can-suyu-ariyor-752282-1.