Almanya’da aşı çalışmalarında bulunan Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüse karşı geliştirdikleri aşının olumlu sonuçlar verdiğini ve gerekli iznin çıkması durumunda derhal dağıtıma geçebileceklerini duyurdu.

Türk bilim insanı: Aşı hazır, virüsten kurtulmamıza az bir süre kaldı

Sahibi olduğu BioNTech firması ile koronavirüs salgınına karşı aşı geliştirme çalışmalarında bulunan Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının son aşamada olduğunu ve gerekli iznin çıkması durumunda kitlesel ölçekte dağıtıma geçebileceklerini duyurdu.

VOA'nın haberine göre, Almanya’da yayınlanan Frankfurter Allgemeine gazetesine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Uğur Şahin, ABD ilaç şirketi Pfizer’in desteğiyle geliştirdikleri “BNT162b2” adlı aşının tüm deneme süreçlerinin başarıyla sona erdiğini ve dağıtım için sadece gerekli iznin beklendiğini söyledi.

‘AŞIYI 37 BİN KİŞİNİN ÜZERİNDE DENEDİK’

Avrupa’da ilaç izni yetkisine sahip Avrupa İlaç Ajansı’ndan( EMA) yapılan açıklamada, söz konusu maddeyle ilgili gelinen noktayı "cesaret verici" olarak nitelerken, ruhsat sürecinin devam ettiğini bildirdi.

EMA ayrıca, “BNT162b2”in "Rolling Review" adı verilen bir süreçle incelendiğini ve aşının şimdiye dek ajansa aktarılan tüm verilerin olumlu sonuç verdiğini duyurdu. Prof. Şahin, Nisan ayından bu yana yaptıkları çalışmalarla geliştirdikleri “BNT162b2” aşısını toplam 37 bin kişide denediklerini, tüm klinik denemelerden olumlu sonuç alındığını ve "hedef çizgisine çok yaklaştıklarını" ekledi.

‘VİRÜSTEN KURTULMAMIZA AZ BİR SÜRE KALDI’

Aşının başarı oranını, güvenilirliğini ve enfeksiyona karşı koruyucu özelliğini "mükemmel" olarak niteleyen Şahin, deneklerin antikor geliştirdiklerini ve bağışıklık kazandıklarını söyledi. "Pandemiyi sona erdirmemize çok az bir süre kaldı" şeklinde konuşan Şahin, iznin çıkması durumunda derhal dağıtıma geçebileceklerini de sözlerine ekledi.

Avrupa Birliği Komisyonu kısa bir süre önce aşının 27 AB ülkesi arasında paylaşım ve dağıtımının komisyon tarafından organize edileceği ve 2012 yılında aşının üretime geçilmesi durumunda, 1 milyar 300 bin doz aşı üretileceği duyurulmuştu.