Türk Kızılay Genel Başkanı Kınık'tan 'bağış' açıklaması

Başkentgaz'ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na yaptığı 8 milyon dolarlık bağış tartışılmaya devam ediyor. Önce Kızılay sonra Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, şartlı bir bağış yapıldığını ifade ederek gündeme oturan iddiayı doğrulamıştı.

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, şartlı bağış tartışmalarına ilişkin, "Başkent Gaz, Kızılay'a bağış yaparak vergide bir imtiyaz elde etmemiştir. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Kızılay ağırlıklı olarak vatandaşlarımızın bireysel yaptığı, o küçük ama çok kıymetli katkılarından beslenmektedir" ifadelerini kullandı.

Türk Kızılay'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kınık, 2015'ten 2019'a kadar sadece 5 iş insanı ve 11 şirketin 'özel şart' öne sürerek bağış yaptığını, bunun da 5 yıllık dönemde kuruma bağışlanan toplam 10 milyar liralık bağış rakamı içerisinde sadece 50 milyon 852 bin lira civarındaki kısmı kapsadığını belirtti. Özel şartlı yardımların ağırlıklı olarak burs yardımı olduğunu aktaran Kınık, şöyle devam etti:

"50 milyon liranın yaklaşık 8 milyon lirası öğrencilere destek, 7 milyon lirası okul yardımlarına destek, yaklaşık 3 milyon lirası şehit ailelerine destek, yaklaşık 30 milyon lirası ise yurt yapımı için bağışlanan paralardır. Bize ve bağışçılarımıza yöneltilen 'vergi aklamak ya da vergi kaçırmak' gibi tartışmalara bir açıklama getirmemiz gerekirse 10 milyar liranın içerisinde özel şartlı yardımların oranı sadece binde 5'tir. Bu faaliyetlerimizin ise çok küçük bir kısmı paydaşlarla yürütülmüştür.”

'Başkent Gaz düzenli ve sürekli bağışçı'

2013 yılında Ankara’nın doğalgaz ihalesini alan Başkentgaz’ın, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar bağış yaptığı belgelenmesinin ardından Kınık, Başkentgaz'ın Kızılay'ın düzenli ve sürekli bağışçısı olduğuna söyledi.