Türk Müziği bölümüne ‘İslam Tarihi’nden hoca

Berkay SAĞOL

Kişiye özel kadro ilanları bitmek bilmiyor. AKP’nin, “Her kente bir üniversite” politikası kapsamında sayıları giderek artan ancak eğitim kaliteleri tartışılan üniversitelerin “kişiye özel kadro” olarak nitelendirilen ilanlara bir yenisi eklendi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 13 Aralık’ta Resmi Gazeteye verdiği ilanla Doçent ve Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere 30 kişilik akademik kadro ilanı verdi. Verilen ilanda Türk Müziği Bölümü için aranan şartlar ise dikkat çekti.


Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü Türk Müziği Programına bir kişilik Doktor Öğretim Üyesi Kadrosu açıldı. Açılan ilanda; “Doktorasını İslam tarihi ve sanatları alanında yapmış olmak ve Türk müziği nazariyatı alanında çalışması olmak. Türk müziği nazariyatı alanında yükseköğretim kurumlarında en az beş yıl ders verme tecrübesi olmak” şartları arandı.

Şartları taşıyan tek kişinin ise aynı üniversitenin İslami İlimler Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü’nde Araştırma Görevlisi R.T. olduğu ortaya çıktı. YÖK Akademik’ten araştırma yapıldığında, S.T.’nin 2015 yılından beri Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştığı, 2016 yılında ise “İstanbul Türk Millî Mûsikî Cemiyeti Ve Talimatnâmesi” adında bir çalışma yaptığı öğrenildi. S.T’nin aynı zamanda Doktorasını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları alanında yaptığı görüldü.

Üniversitenin kendi sitesinde S.T.’nin özgeçmişine bakıldığında ise, “Türk Mûsikîsinde Arşiv Çalışmalarının Problematiği” isimli bir ulusal bildiri yayımladığı ve 2015 yılından beri bu konu hakkında çalışmalar yaptığı, üniversite dışında da bu alanla ilgili kurslara ve faaliyetlere katıldığı görüldü.