6 yıl önce öldürülen eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, “Bizim dönemimizde faili meçhul yok” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Türkan Elçi’den Süleyman Soylu’ya ‘faili meçhul’ tepkisi

Katıldığı TV programında “Bizim dönemde faili meçhul yok” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya 6 yıl önce öldürülen eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’den tepki geldi.

Soylu'nun Habertürk kanalındaki sözlerine Twitter hesabından eleştiri yönelten Elçi, şu ifadeleri kullandı:

“Beş yıldır tartışma programı seyretmedim. Seyredince, bir baş ağrısı, kusma isteği... Medyadan gördüğüm kadarıyla Süleyman Soylu, 'Bizim dönemde faili meçhul yok' demiş. Rahatlık karşısında donarak sadece göğe bakmak istiyor insan, yerin yüzü çok kirli.”

NE OLMUŞTU?

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır’un Sur ilçesinde Dört Ayaklı Minare’nin altında okuduğu bir basın açıklamasından sonra bir silahlı çatışmanın ortasında kalmış ve başından vurularak hayatını kaybetmişti.

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, sadece “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçlaması yöneltilen tutuksuz sanık polisler M.S., F.T. ile S.T. hakkında 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi. Firari sanık PKK'li Uğur Yakışır ise Tahir Elçi'yi “olası kastla öldürmek”le suçlandı.

Soruşturma devam ederken, Diyarbakır Barosu’nun talebi doğrultusunda gazetecilerin olay yerinde çektiği görüntüleri inceleyen Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture tarafından hazırlanan raporda, sanık 3 polis fail olarak işaret edilip, aralarından birinin ‘kesin fail’ olduğuna kanaat getirilmişti.

İlk duruşma cinayetten yaklaşık beş yıl sonra, 21 Ekim 2020’de görülmeye başlandı.

Geçen Mart ayında görülen duruşmada avukatların sanıkların tutuklanmasına yönelik taleplerini “kaçma, delil karartma şüphesi olmadığı” gerekçesi ile reddeden mahkeme, yurt dışı çıkış yasağı tedbiri ile yetindi.

Davanın bir sonraki duruşması 14 Temmuz 2021 tarihinde görülecek.