Kadınlardan gelen tepkiler üzerine Turkcell Yolda Takip uygulamasını geçici olarak durdurdu ama uygulamadan vazgeçmeyeceğini belirtti. Kadın örgütleri ise “uygulama kaldırılmazsa boykot edeceğiz” diyor...

ONUR EREM

Turkcell’in bu ay başlattığı Yolda Takip uygulaması kadınlardan gelen şikayetler üzerine geçici olarak durduruldu. 7777'ye takip için atılan mesajlara “Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için Yolda Takip servisini geçici olarak durdurduk” cevabı geliyor. Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ise basına yaptığı açıklamada uygulamanın bir süre sonra yeni özelliklerle tekrar başlayacağını, uygulamadan vazgeçmek istemediklerini söyledi. BirGün’e konuşan kadın örgütleri temsilcileri ise ‘uygulama iptal edilmezse boykot edeceğiz’ dedi. Uygulama kaldırılmazsa, kadın örgütlerinin çağrısı ile on milyonlarca Turkcell abonesi kadının Turkcell hatlarını kapatması hedeflenecek. Uygulamanın billboardlarındaki reklamında erkek bir 'aile reisi' eşinin ve çocuklarının konumunu takip ediyordu: “Karıcım Yalova yakınlarında, Oğluş Eskişehir'de, Kızım Bolu'da”.


Turkcell bu uygulamanın karşı tarafın rızası olmadan çalışmadığını söylese de Türkiye'de bir kadının eşinin taleplerine, bir çocuğun da babasının taleplerine hayır demesi çok zor. Dahası bu uygulama telefonu masada bırakmış bir insanı, haberi bile olmadan takip etme imkanı veriyor: O telefonu takip etmek için Yolda Takip uygulamasına mesaj atıp, telefona gelen mesajı onaylayıp mesajı sildiğinizde o telefonun sahibi takip edildiğinden haberdar olmuyordu. Uygulamanın bir diğer dezavantajı da yüksek yanılma payı. İstanbul'da en çok baz istasyonuna sahip semtlerden biri olan Mecidiyeköy’de bu uygulamayı denediğimizde adres yaklaşık 500 metre yanlış geldi. Turkcell, okula giden bir kızın babasına bu yanılma payı nedeniyle kızın 500 metre uzaktaki bir cafe veya barda olduğunu ilettiğinde yaşanacakları hayal etmek güç değil.


***
Kadın örgütleri temsilcileri uygulamayı BirGün’e değerlendirdi:


Çiğdem Hacısoftaoğlu-Mor Çatı: Onay eşit ilişkilerde olur, Türkiye’de kadın-erkek eşitliği yok
Türkiye’de erkeklerde eve kapatma, denetim altında tutma, nerde olduğunu bilme isteği çok baskın. Türkcell'e başvuru yaptık, endişelerimizi anlattık. Turkcell ‘kadının onayı var’ diyor. Onay, eşitlerin arasındaki ilişkilerde olur. Ancak Türkiye’de kadın-erkek eşitliği yok. Erkek böyle bir talepte istediği zaman ona onay vermemesi mümkün değil, bir başka şiddet olarak geri dönecektir. Kadınların şiddet görmelerinin en büyük nedenlerinden biri bu: Çok fazla şiddet görüyorlar nereye gittin, niye oraya gittin diye. Uygulamada adres de yanlış çıkabiliyor. Eğer bu uygulama kaldırılmazsa Turkcell’i boykot edeceğiz.


Hülya Gülbahar-Anayasa Kadın Platformu: Bu ülkede telefonu açmadı diye kadınlar öldürülüyor
Bu uygulama ile erkeğin kadın üzerindeki tahakkümü kesinlikle arttıracak. Adeta bunun için tasarlanmış. Kadının buna hayır demesi imkansız, ilişkiyi bitirme anlamına gelir. Çocukların direnme imkanı da yok, kadınların da. İlişki içinde güçlü olan, kuralları koyan, ekonomik gücü elinde tutan erkek olduğu için kadınlar ve çocuklar direnemez. Direnmek için daha ağır şiddete maruz kalma riskini göze almak zorundalar.


2 yıl önce kocası ölen bir müvekkilim yaşadıklarını anlatmıştı: Adam ‘ben aradığımda hemen açman lazım, 5 saniye bile bekletemezsin’ demişti. Adam 2 yıl önce ölmesine rağmen kadın hala telefon çalınca panikliyor, hemen açıyor. Bazı kadın cinayetlerinde gördüğümüz gibi kadınlar çalan telefonu açtıkları ya da açmadıkları için öldürülebiliyor.
Kadınların telefonla ilişkilerinin tamamını erkekler belirliyor. Kimleri arayacakları, ne kadar konuşacakları, kimlerin onu arayabileceğine kadar. Bütün kurallar erkekler tarafından belirlenirken telefon şirketlerinin bu olguyu görmemezlikten gelerek erkeklere böyle bir servis sunması cinsiyet körü ve hatta cinsiyet ayrımcı politikalarının aynen devam ettiğini gösteriyor. Kadınlar direnecek, ama can güvenliklerine de dikkat etsinler.

Çiğdem Aydın- KADER: İptal edilmezse boykot edeceğiz
Tüm kadın örgütleri olarak buna karşıyız. Kadınların takip edilmesini kolaylaştıracak. Çocuğunu takip etmek, kargo şirketleri elemanını takip etmek isteyenler var diyor Turkcell. Ancak bu uygulama kadına karşı şiddete karşı mücadelemize köstek. Israrla karşı tarafın onayı şart diyorlar, ama mümkün değil direnmesi. Elemanlarını takip etmek isteyen şirketlere, başka çözüm önerileri geliştirsinler. Eğer iptal edilmezse hatlarımızı kapatacağız.