Düşünce Özgürlüğü için 6. İstanbul Buluşması’nda ülkenin gündemindeki 16 düşünce özgürlüğü ihlali; bu olaylara tanıklık eden...

Düşünce Özgürlüğü için 6. İstanbul Buluşması’nda ülkenin gündemindeki 16 düşünce özgürlüğü ihlali; bu olaylara tanıklık eden 16 kişinin anlatımıyla izleyicilere aktarıldı
SEVGİM DENİZALTI

Düşünce Özgürlüğü İçin 6.İstanbul Buluşması dün İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde başladı. Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda insan hakları örgütünü biraraya getiren buluşma, “Türkiye’den tanıklıklar” adlı etkinlikle başladı. Etkinlikte, ülke gündemindeki 16 düşünce özgürlüğü ihlali; hazırlanan videolar ve bu olaylara tanıklık eden 16 kişinin anlatımıyla izleyicilere aktarıldı. İzmir’de polis kurşunuyla ölen Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun, Mısır Çarşısı’nı bombalamak suçuyla yargılanan Sosyolog Pınar Selek’in babası Av. Alp Selek ve “Ermeni soykırımı yapılmıştır” dediği için TCK 301. maddeden yargılanan Gazeteci-Yazar Temel Demirer de konuşmacılar arasındaydı.

POLİS ŞİDDETİNE KARŞI SEFERBERLİK
Mehmet Tursun, oğlunu öldüren polisin yargılanması sırasında yaşanan hukuksuzlara karşı çıktığı için hakkında pek çok dava açıldığını anlattı. “Bir mahkeme tutanağı düşünün, altında sanık imzası var, ama sanık ifadesi yok” diyen Tursun, hakime “Bu nasıl hakimlik, buna adalet denir mi?” diye sorduğu için hakkında kamu görevlisini alenen aşağılamaktan dava açıldığını hatırlattı. Polislerin suçu ört bas ettiği için sahte evrak düzenlediğini belirten Tursun, “Bir emniyet sahte belge düzenliyorsa emniyetsizdir. Sen ne biçim emniyetsin dedim, bu kez emniyet alenen aşağılamaktan dava açtı” dedi. Tursun, şöyle devam etti:
“Şimdi huzurlarınızda bir suç daha işlemek istiyorum. Polis şiddetine karşı seferberlik ilan ediyoruz. Yunanistan’da bir genç öldü, tüm ülke ayağa kalktı. Oradaki gibi onurlu bir dayanışmayı burada da gerçekleştirmek için herkese çağrı yapıyoruz.”

KIZIM AJANLIĞI KABUL ETMEDİ, BOMBACI İLAN ETTİLER
Pınar Selek’in babası Avukat Alp Selek, onlarca yıldır avukatlık yaptığını belirterek “Ben hayatımda böyle bir dava görmedim. Olmayan bir bomba için, hem de diğer sanığın beraati kesinleşmişken Yargıtay sadece Pınar’ın beraat kararını bozuyor” dedi. Kızının bir sosyolog olarak doğudaki çatışmalarda daha fazla insan ölmesin diye araştırmalar yaptığını belirten Selek, “Polis Pınar’dan iki kişinin ismini istedi.
Pınar ajanlık yapmayı kabul etmedi. Tüm bu hukuksuzluklar işte bu iyi niyetli araştırmasının ve ajanlığı kabul etmemesinin sonucu” diye konuştu.

VİCDANİ RETTEN KÜRT SORUNUNA...
Çeşitli davalardan yargılanan Agos Gazetesi editörü Serkis Seropyan, gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, Taraf muhabiri Mehmet Baransu, karikatürist Halil İbrahim Özdabak; mahkemede Kürtçe konuşan Yayıncı Mehdi Tanrıkulu; İmralı’nın koşullarının düzeltilmesini istediği için ceza alan avukat Mahmut Alınak, kapatılmak istenen Lambdaİstanbul’un üyesi Bora Bengisu, “Darbeciler yargılansın” diyen, ama kendi yargılanan eski savcı Sacit Kayasu ve vicdani retçi Doğan Özkan da başlarına gelenleri anlattı.

BİLİŞİM VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Buluşmanın 2.bölümünde, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası PEN, Uluslararası Yayıncılar Birliği ve Freemuse’dan gelen temsilciler tebliğ sundu. Ardından, Prof. Turgut Tarhanlı’nın moderatörlüğünde, Prof.Dr. İbrahim Kaboğlu, Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Yrd. Doç. Dr. Asuman A. İnceoğlu, Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak “Ayrımcı ifadeler, bilişim yoluyla ayrımcılık tehdidi ve ifade özgürlüğü” nü tartıştı.