Ülke olarak dünyanın gerisinde olmadığımız neredeyse tek konu telekominikasyon. Rica edeceğim, buna da karışıp bizi bir konuda daha dünyanın gerisinde bırakmayınız

Türkiye 5G'ye geçebilir mi?

TİMUR AKKURT timur@teknosafari.com

Geçen haftanın en teknolojik olayı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin 4G’ye değil de 5G’ye geçmesi gerektiğiyle ilgili açıklamasıydı. Teknoloji ile ilgili bir uzmanın, bilişimcinin bunu söylemesi üzerine bu konuda ciddi ciddi düşünür tartışırdım ama Cumhurbaşkanı söyleyince ister istemez insan mantık arıyor. Bu konuşmanın hemen ardından biraz araştırma yaptım. Sonuçları sizlerle de paylaşmak isterim.

Şimdi bu konudaki en hızlı ilerleyen ülkeyi söyleyeyim; Güney Kore. "5G'ye 2017’de geçilebiliriz" demiş. Güney Kore hala laboratuvar ortamında denemeler yapıyor. Yine Güney Koreli Samsung, 2020'de 5G özellikli telefon üretilebileceğini ön görmüş. Güney Kore, yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir yatırımla 5G’yi hayata geçirebileceklerini de belirtmiş. Avrupa ve Amerika ile ilgili ciddi bir 5G haberine rastlamadım. Teknik olarak 4G ve 5G’nin olmazsa olmazı fiber alt yapı. Güney Kore, Japonya ile birlikte bu konuda işi bitirmiş durumdalar. Bizim fiber altyapımız maalesef daha yolun çok başında. Özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu eski semtlerimizde durum içler acısı. Bunun pek çok sebebi var. Açıkça söylenmese de Türk Telekom’un kazı yapma önceliği var. Bu sebeple diğer operatörler işi mecburen ağırdan almak durumunda kalıyor. Bir diğer sebepse belediyelerin kazı izni vermemesi. Kazı izninin verilmemesinin de belli sebepleri var. Belediye hangi partiden, kazacak kişiler kim duruma göre izin durumu değişkenlik gösteriyor. Fiber altyapımızın en iyi olduğu yerler doğal olarak gelişmekte olan yerler ve açık araziler. Biz daha bunun mücadelesini verdiğimizi düşünecek olursak 2017’de 5G değil de heryer fiber olacak deseler, hem heyecanlanırdım hem de mantıklı bulurdum.

4G alt yapımızın henüz tamamlanmadığı şu günlerde "Çöplük olmayalım biraz sabredelim 5G’ye geçelim" demek tamamen mantık dışı. Bu şekilde çöplük olunuyorsa, sizden rica edeceğim dönüp kullandığınız cep telefonuna bir bakın. Akıllı telefon gördünüz değil mi? Bu kaçıncı aldığınız akıllı telefon? Bu soruyu kendinize sorun. Eski telefonlar ne oldu? Çöp! Bir bilemedin 2 yıl sonra yenisinin çıkacağını bile bile o telefonu alıyoruz. Dur bekleyeyim en son çıkanı alayım diyebilir misiniz? Mümkün değil. Teknoloji böyle birşey, ucu bucağı yok. Her gün gelişiyor, yenileniyor. Takip etmezseniz çağ dışı kalıyor ve yalnızlaşıyorsunuz. Hatta iş hayatınız bile olumsuz etkilenebiliyor. Hâl böyle olunca herkes gelişen teknolojiyi takip etmek zorunda. Bu tüketim çılgınlığı olarak görülmemeli. Şımarıkça yenilemelerden bahsetmiyorum. Öyle olanlarınız varsa hemen bırakın. Bu şekilde kendinize bir fayda sağlayamazsınız. Sadece zarara sebep olursunuz.
Sonuç olarak önce 4G’ye geçeceğiz, sonrada 5G’ye ve bu böyle devam edecek. Ülke olarak dünyanın gerisinde olmadığımız neredeyse tek konu telekominikasyon. Rica edeceğim, buna da karışıp bizi bir konuda daha dünyanın gerisinde bırakmayınız. Mevcut alt yapılarımızı bir an önce güçlendirdiğimiz,YouTube, Twitter, Facebook, Instagram’ların kapatılmadığı günler dilerim.