Türkiye, AB’nin çok gerisinde

HABER MERKEZİ

Covid-19 aşısını uygulamaya bu yılın başında başlayan Avrupa Birliği'nde (AB) bugüne kadar yetişkin nüfusun yüzde 46'sına en az bir doz Covid-19 aşısı uygulandı. Türkiye’de ise nüfusun neredeyse yüzde 15’i aşılanabildi.

Aşılamaların başladığı yılbaşından itibaren ilk üç ay, bazı üye ülkeler tarafından yavaş hareket etmekle eleştirilen AB yönetimi, bugüne kadar opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 2,4 milyar, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson & Johnson ile 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 460 milyon doz aşı için sözleşme imzaladı.

Aşılamaların bahar aylarında hız kazanmaya başladığı AB'de, temmuzda yetişkin nüfusun yüzde 70'inin en az bir doz aşıyı almış olması hedefleniyor. AB ülkelerine yılın ilk çeyreğinde 106 milyon doz aşı ulaşırken, ikinci çeyrekte 413 milyon doz, üçüncü çeyrekte 529 milyon doz, dördüncü çeyrekte ise 452 milyon doz aşı tedarik edilmesi öngörülüyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 25 Mayıs'ta sosyal medya hesabından, bu hafta yaklaşık 450 milyon nüfusa sahip AB'deki yetişkin nüfusun yarısına ilk doz aşıların yapılmış olacağı bilgisini paylaştı.