Türkiye Araştırmaları Enstitüsü (RIT), Devrimci Yol Arşivini yayınlıyor

Türkiye Araştırmaları Enstitüsü (RIT- Research Institute on Turkey)  kolektif hafıza çerçevesindeki dokümentasyon çalışmalarının ilk ayağı olarak Devrimci Yol Arşivi’ni yayınladı. Hafızanın müşterekleşmesine yönelik yapılan çalışmada Devrimci Yol dergisi, örgütün Avrupa’daki yayınları olan Devrimci İşçi, Türkei Information ve Türkei Depesche yanında özel ek ve bildiriler de yer alıyor.

Şimdiye kadar örgüte dair derlenmiş en kapsamlı dijital arşiv olan Devrimci Yol Arşivi’nde derginin ilk sayısı olan 1 Mayıs 1977’den itibaren 36 sayı, 24 özel sayı, 7 broşür ve bildirge olmak üzere toplam 67 doküman araştırmacıların ilgisine sunuluyor. Arşiv, aynı zamanda büyük çoğunluğu 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Avrupa’da Türkçe ve Almanca olarak okurlarıyla buluşan Devrimci İşçi, Türkei Information ve Türkei Depesche yayınlarından da dergi, bülten, özel sayı ve broşür olmak üzere 68 dökümanı bütünleştiriyor.

RIT, çalışmanın amacını şu şekilde açıklıyor: “Özellikle 12 Eylül 1980 ve sonrasında uygulanan baskı, şiddet ve sansürün bir amacı da hafızayı kontrol etme güdüsüydü. 70’lerde yükselen toplumsal muhalefetin egemenlerin biçimlendirdiği şekliyle bir tarih anlatısı olarak kalması yalnızca köksüzleştirilmemize meydan vermiyor. Bu, aynı zamanda geçmiş mücadelelerin bir kuşaktan diğerine aktarımına ket vurduğu için mücadelelerin hızını da kesiyor. Bu döngüyü kırabilmenin bir yolu da geçmiş mücadelelerin tarihini saklı dolaplardan, özel arşivlerden, dernek ve vakıflardan çıkarıp kolektif hafızayı müşterekleştirebileceğimiz, erişimi kolay platformlara taşımak. Böylelikle bilgi ve deneyimin kesintisiz akışını da sağlamış olmayı umuyoruz. Kar amacı gütmeyen çalışmalar için araştırmacıların kullanımına sunulan bu arşiv, geçmişin teorik-politik-sosyal tartışmalarının bugünkü nesillere aktarılması amacını taşıyor.”

New York merkezli bir araştırma kooperatifi olan Türkiye Araştırmaları Enstitüsü (RIT) geçtiğimiz Nisan ayında çalışmalara başlamıştı. Toplumsal dönüşüm hedefiyle müşterekleştirme pratikleri üzerine ABD, Kanada ve Almanya’da çalışan araştırmacı, sanatçı, yazar, mimar, biliminsanı ve aktivistlerin bir araya geldiği disiplinlerarası bir araştırma kooperatifi olan RIT, amacını “çoğulcu, eşitlikçi ve demokratik bir Türkiye’nin inşasına katkıda bulunmak” olarak tanımlıyor. Ekonomik ve sosyal adalet, toplumsal cinsiyet ve cinsel haklar, kültürel ve politik tanınma ve ekolojik sürdürülebilirlik alanlarında eleştirel ve tarihsel bir perspektif sunmayı hedefleyen RIT, bu doğrultuda derinlemesine, konu odaklı araştırma ve siyasal analizler, yaratıcı etkileşim projeleri, kolektif öğrenme faaliyetleri ve çeşitli gruplarla işbirliği aracılığıyla yerele dair, somutlaşmış bilgi üretmeyi amaçlıyor.

Enstitü’nün güncel çalışma alanları şöyle:
* Kentsel Adalet ve Şehir Hakkı
* Emek ve Finans
* Kolektif Hafıza

Türkiye Araştırmaları Enstitüsü’nün internet sitesine www.riturkey.org adresinden ulaşılabilir. Ayrıca, sosyal medya üzerinden de Facebook (facebook.com/ResearchInstituteOnTurkey) ve Twitter (twitter.com/rioturkey) kanalıyla enstitünün çalışmalarını takip edebilirsiniz.