Türkiye'de 1 Mayıs: İstanbul'daki polis şiddeti yerine davul, zurna, halay!

AKP'nin yasakçı tutumu ve günler öncesinden aldığı OHAL'i andıran önlemler nedeniyle İstanbul'da 1 Mayıs yine polis şiddetine sahne olurken, Türkiye'nin diğer birçok ilinde emekçiler, sendikalar ve sivil toplum örgütleri 1 Mayıs’ı 'bayram' havasında kutladı.

Ankara ve İzmir'deki mitinglerde yüksek katılım dikkati çekerken, yurttaşlar coşku içinde 1 Mayıs'ı kutladı. İşçi sendikaları konfederasyonlarından Türk-İş Zonguldak'taki mitinge merkezi olarak katılırken, Hak-İş ise Konya'da bir miting düzenledi. Doğu'da ise Van, Hakkari ve Batman'da yüksek katılımlı kutlamalar yapılırken, Dersim, Şanlıurfa, Diyarbakır'da da mitingler ve eylemler düzenlendi.

Yurtta 1 Mayıs kısaca şöyle kutlandı;

İZMİR: İzmir’de yürüyüş sonrası varılan Gündoğdu Meydanı'ndaki kutlamalara 15 binden fazla kişi katılırken, mitingin belki de en anlamlı konukları Soma’da yaşamını yitiren madencilerin eşleriydi. HDP kortejinin alana girdiği sırada polisle kısa süreli bir gerilim yaşanmasına karşılık kutlamalar halaylar ve marşlarla coşkulu geçti.

ANKARA: Ankara’da kutlamaların adresi Sıhhiye Meydanı idi. Gezi direnişi sırasında polis kurşunuyla yaşamını yitiren Ethem Sarısülük vurulduğu yerde yapılan anmayla başlayan eylem, Ankara Tren Garı’ndan Sıhhiye’ye kortejler halinde yürüyen işçilerin coşkulu kutlamalarıyla sürdü.  
 
EDİRNE: Edirne’deki 1 Mayıs kutlamalarında DİSK öncülüğündeki yaklaşık 10 bin kadar işçi sendikası üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve işçiler Atatürk Bulvarı üzerindeki 80’inci Yıl Lisesi önünde toplandı. Oluşturulan kortejle yaklaşık 5 kilometre yürüyen işçiler daha sonra sloganlar eşliğinde kentin trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’ne geldi. Kurulan platformda sendika başkanları konuşma yaparken, işçiler ellerindeki döviz ve sendika flamalarıyla halay çekip eğlendi.

ESKİŞEHİRLİLER TAKSİM'E ÇIKTI!
ESKİŞEHİR: Eskişehir’de 1 Mayıs, birkaç yıl önce bir sinema filmi için kurulan ‘Taksim Meydanı’ platformunda yapıldı. Yine gezi direnişi sırasında polis ve sivllerce dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz da unutulmadı.

ANTALYA: 10 binden fazla kişinin katıldığı kutlamalar Cumhuriyet Meydanı’nda sendikalar ve kitle örgütleri tarafından farklı saatlerde düzenlendi.

ZONGULDAK: Madenci kenti Zonguldak’taki 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Çevre il ve ilçelerden çok sayıda işçi otobüslerle Zonguldak'a gelirken, emekçiler Milli Egemenlik Caddesi’nden Gazipaşa Caddesi’ndeki Madenci Anıtı’na yürüdü.

ADANA: Kamu-Sen tarafından gerçekleştirilen mitingine diğer birçok kentten sendika üyeleri geldi. 'Hırsız katil AKP' sloganlarının atıldığı eylemin en ilgi çeken anı, Ispartalı sendikacıların polisin biber gazına karşılık yanlarında getirdikleri gül suyunu sıkması oldu.  polislere, Ispartalı üyelerin getirdiği gül suyu sıkıldı.

ANTALYA: Antalya'da ilk kez 1 Mayıs kutlamasında polis arama noktası oluşturmadı. Aydın Kanza Parkı'ndan yürüyen gruplar, üst araması yapılmaksızın alana alındı. Polis ayrıca yaklaşık 1.5 kilometrelik yürüyüş güzergahında çevik kuvvet ve üniformalı memurla kontrol etmedi. Antalya İl Emniyet Müdürlüğü, sivil polislerle, MOBESE ve alanın farklı noktalarına kurduğu kameralarla kutlamaları takip etti. 

KAYSERİ: Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu üyeleri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle güvercin uçurup, simit dağıttı.

DÖRT BİR YANDA DAVUL, ZURNA VE HALAY
HAKKARİ: KESK Şubeler Platformu öncülüğünde düzenlenen ve kentteki sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği 1 Mayıs, halaylar eşliğinde kutlandı.

SİİRT: Siirt Belediye İşçi Sendikası üyeleri 1 Mayıs'ı yine davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladı.

ADIYAMAN: Türk-İş’e bağlı sendikalar halaylar eşliğinde 1 Mayıs'ı kutladı.  

DERSİM: Sanat Sokak ve Okullar Caddesi üzerinde toplanan işçi ve memur sendikaları, sivil toplum örgütü ve siyasi parti üyeleri ile yurttaşlar, ayrı ayrı kortejler oluşturdu. Okullar Caddesi üzerinden bayrak flama ve pankartlar ile yürüyüşe başlayan gruplar, il merkezi, ilçe ve köylerden gelen yurttaşlarla buluştu. Kortej halinde yürüyen yaklaşık 4 bin kişi, Cumhuriyet Meydanı'ndan geçerek mitingin yapılacağı Seyit Rıza Meydanı'nda toplandı. Burada toplanan gruplar, uzun süre davul-zurna eşliğinde halaylar çekerek 1 Mayıs'ı kutladı.

ŞANLIURFA: Emek ve Demokrasi Platformu tarafından organize edilen 1 Mayıs kutlamalarında işçiler davul zurna eşliğinde halay çekti. Ancak, taşeron firmada çalışan işçiler 1 Mayıs'ı mesaide geçirdi. Taş döşeme işinde çalışan işçiler, “Biz işçi değiliz yevmiyeciyiz. Bize tatil yok ekmek parası için çalışıyoruz" dedi.