The Lancet dergisinin yer verdiği ve Türkiye'de de koronavirüse karşı uygulanan BioNTech ile Sinovac aşılarının kıyaslandığı çalışmaya göre, Hong Kong'da BioNTech aşısı olan sağlık çalışanlarının antikor seviyesi Sinovac aşısı olanlara göre 10 kat daha yüksek çıktı.

Türkiye’de de uygulanan aşılar kıyaslandı: BioNTech, 10 kat daha fazla antikor üretiyor

Dünyanın en eski ve saygın hakemli tıp yayınlarından olan The Lancet’te, Türkiye’de de koronavirüse karşı uygulanan Pfizer-BioNTech aşısı ile Sinovac aşıları kıyaslayan bir çalışmaya yer verildi.

Hong Kong’da yapılan çalışmada farklı aşılarla gerçekleştirilen aşılamanın etkileri incelendi. Araştırmaya göre Hong Kong’da iki doz Pfizer-BioNTech aşısı yapılan sağlık çalışanlarının, Sinovac aşısı uygulanan kişilere oranla vücuttaki antikor seviyesinin 10 kat daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Araştırmacılar söz konusu sonuçların, mRNA aşılarının geleneksel yöntemlerle geliştirilen inaktif aşılara kıyasla Sars-CoV-2 ve varyantlarına karşı daha koruyucu olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Bloomberg’in haberine göre, Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın mRNA aşılarını kullanan ABD ve İsrail gibi ülkelerde hastalığın yayılma hızının yavaşladığı belirtildi.

Çin’in geliştirdiği Sinovac ve Sinopharm aşısı kullanılan ülkelerde vaka sayılarında bu seviyede bir düşüş olmadığı ancak ağır vakaları ve ölümleri engellediği vurgulandı.