Türkiye’de down sendromuna ve otizme dikkat çeken 3 çalışma

SEDA BALMUMCU

Tüm dünyada 6 milyondan fazla birey down sendromlu ve her 68 çocuktan bir tanesi otizmli doğuyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de farkındalık için ilgili vakıf ve dernekler birçok çalışma yapıyor. İşte Türkiye’de down sendromu ve otizm ile ilgili dikkat çeken 3 çalışma:

UpSendrom girişimi

Burak Acerakis öncülüğünde kurulan UpSendrom girişimi çeşitli sebeplerden dolayı sağlanamayan ve down sendromlu çocuklar için hayati öneme sahip olan fizyoterapi, ergoterapi ve konuşma terapisi eğitimlerinin hiçbir ücret talep etmeden, tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak uygulanmasını sağlıyor.

Terapiste ihtiyacı olan aileler upsendrom@gmail.com mail adresi üzerinden iletişime geçiyor ve twitter üzerinden gönüllü terapistler bulunuyor. Her şehirde terapsit olamadığı için de, gönüllü terapistlerin ulaşım ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak için sponsorlar devreye giriyor.

Birçok sanatçının destek videosu çektiği UpSendrom girişimi savaş mağduru olan ve Türkiye'ye sığınanan down sendromlu çocukların da terapi eğitimi alabilmeleri için çalışmalar yapıyor.

İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim Ve Danışma Vakfı’ndan (İZEV) farkındalık videosu

İZEV’in öncülüğünde, farklı bireylerin hayatın her alanında olduklarını göstermek için düzenlenen ve 3 etaptan oluşan “Hayat ve Biz” projesinin ilk etabı “Sanat ve Biz”, ülke çapında önemli merkezlerde sergilenerek, gelirleriyle engelli bireylerin gelişimine yönelik çalışmalar yaptı. Projenin 2. Etabı olan Hayvanlar ve Biz’in ilk sergisi Sarıyer Belediyesi ev sahipliğinde ünlü isimlerin katılımıyla gerçekleşti. Projeyi dünyaya tanıtacak olan lansman şarkısı ise ‘Another Brick in The Wall’ oldu. Pink Floyd'un solisti Roger Waters'ın desteğiyle 'Another Brick in The Wall' şarkısına 30 farklı bireyle klip çekildi. Selda Bağcan, Funda Arar, Kubat ve Koray Avcı'nın seslendiriği Yaşam Hakkı- Duvar adlı klip 10 milyon kişi tarafından izlenirse "Yaşam Köyü" kurulacak.

“Çukur Otizmin Farkında”

Başladığı günden bu yana her hafta en çok konuşulan yapım olan Çukur dizisi, unutulmaz bir sezon finaline imza attı. “Çukur Otizmin Farkında” sloganıyla otizm konusunda farkındalığın artmasına destek olan dizi ekibi, bu hedefini 11 Haziran Pazartesi akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdiği büyük sezon finali gecesi ile bir adım ileri taşıdı. Biletleri, Biletix’te satışa sunulan etkinlikte izleyiciler dizinin sezon finalini oyuncularla beraber izledi ve dizinin sevilen şarkılarını ünlü müzisyenlerin kendilerinden dinleme fırsatı yakadı. Yoğun ilgi gören etkinliğin biletlerinden elde edilen gelirin tamamı Tohum Otizm Vakfı’na bağışlandı.turkiye-de-down-sendromuna-ve-otizme-dikkat-ceken-3-calisma-475124-1.