İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Barosu'nun ortak projesi olan "Adalet İçin Adli Yardım Aracı" hizmete başladı. Adalet aracı ilk olarak Karabağlar Limontepe Mahallesi'nde yurttaşlarla buluştu.

Türkiye'de ilk: 'Adalet İçin Adli Yardım Aracı' hizmete başladı

Berkay SAĞOL

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Barosu’nun geçtiğimiz aylarda imzalamış oldukları protokol kapsamında, İzmir’i İnsan Hakları Başkenti yapma yolundaki çalışmalardan ilki olan “Adalet İçin Adli Yardım Aracı” hizmeti başladı.

Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetimin, maddi olanağı bulunmayan kentlilere yönelik, tüm kent hizmetlerine eşit ve adil erişimin sağlanabilmesi misyonu ile sosyal adaletsizliğin yoğun olduğu ve şehrin merkeze uzak bölgelerinde kentlilerin adalete erişimlerinin desteklenmesi için doğrudan, ücretsiz hukuki destek sağlaması amaçlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kentsel Adalet ve Eşitlik Müdürlüğü ile İzmir Barosu’nun ortaklığında yürütülecek olan bu proje kapsamında; Karabağlar Limontepe Mahallesi'nde ilk kez hizmete başlayan araca yurttaşlar ilgi gösterdi. Adalet aracının bulunacağı yerlerin aylık olarak duyurularak açıklandı.

turkiye-de-ilk-adalet-icin-adli-yardim-araci-hizmete-basladi-883973-1.

Adalet İçin Adli Yardım Aracı'nın lansmanında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Türkiye'de ilk kez bir uygulamayı İzmir Barosu'yla beraber başlatıyoruz. Bugün adalet arayışı ülkemizin en önemli bir adımı haline geldi. Ülkemizde yargının bağımsızlığı dışında maddi nedenlerle adalet mekanizmasına hiç ulaşamayanlar olduğunu gördük. Adalete ulaşamayan yurttaşlar hak kaybına uğruyor. İzmir insan hakları başkenti protokolü uyarınca adalet aracımız hizmet vermeye başlıyor. Dünyada çok az yerel yönetim böyle bir hizmet sunuyor. Bu nedenle bu ortaklıkla gurur duyuyorum. Ülkemizde ilk defa yerel yönetim olarak hemşehrilerimize ücretsiz avukatlık hizmeti sağlamak istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi şiddetle mücadelenin çok önemli dayanayağıydı. Ülkemizde imzalanan bu sözleşme şiddet gören kadınları koruma işlevi görüyordu. Ülkemiz ayrılmış olsa da İzmir'de şiddete uğrayan tek bir kadın kalmayana kadar mücadelemiz sürecek. Adalete erişemeyen tüm vatandaşlarımızın hiçbir şart aramadan yanlarında olacağız" dedi.

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ise, "Bir adımı daha yerine getiriyoruz. Adalete erişim konusunda imkansızlıklar yaşayan yurttaşların ayağına adaleti götüreceğiz. Türkiye'nin ilki sayılacak bu projenin ortağı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Çocuk istismarı, kadına şiddet, dezavantajlı grupların adalete ulaşmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Her yurttaşımız dava açmak isteyen herkes adalete ulaşabilecek. Bunun Türkiye için, aydınlık gelecekler için umut ışığı olacağını inanıyorum" diye konuştu.