Türkiye'de ilk koronavirüs vakası iddiası| Bakan açıkladı: Test sonucuna göre İnfluenza B
CHP'li Barış Yarkadaş, Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının ortaya çıktığını öne sürdü. Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarının ardından rapor paylaşan Yarkadaş, "İşte Belge: Bakın bakalım Y. M. adlı 6 yaşındaki kız çocuğu için doktor hangi teşhisi koymuş" dedi. Sağlık Bakanı yaptığı açıklamada Çinli çocuğun grip olduğunu bildirdi

HABER MERKEZİ
Çin'in Wuhan kentinden yayıldığı söylenen ve tüm dünyayı alarma geçiren koronavirüsün İstanbul'da ortaya çıktığı iddia edildi. BirGün'ün ulaştığı hastane kaynakları henüz kesin bir teşhisin konulmadığını vurgularken şüphe nedeniyle yapılan testlerin sonuçlarının beklendiğini bildirdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "koronavirüs hastamız yok" açıklamasınının ardından rapor paylaşan Yarkadaş, "asta haklarına saygıdan dolayı Çinli çocukla ilgili fazla bilgi vermek istemedim. Ancak yandaş medya ve Sağlık Bakanlığı beni yalanlamaya çalışınca belgeyi yayınlamak şart oldu. İşte Belge: Bakın bakalım Y. M. adlı 6 yaşındaki kız çocuğu için Dr. hangi teşhisi koymuş" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Koca daha sonra yaptığı açıklamada Çapa Tıp Fakültesinde takip edilen Çinli çocuğa yapılan test sonucunun İnfluenza B (Grip) çıktığını bildirdi.
Bakan Koca'nın yaptığı açıklamanın ardından paylaşımlarına devam eden Yarkadaş, Koca'nın kendisine aktardıklarını yazdı. Koca, hastanedeki doktorun tanı kısmını yanlış işaretlediğini belirtti. Doktor hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
8- Twitlerim üzerine Sağlık Bakanı @drfahrettinkoca aradı ve şu bilgileri verdi: "Biz bu süreci tüm boyutlarıyla şeffaf bir şekilde sürdürmek istiyoruz. Herkes şundan emin olsun ki; gerekli tüm tedbirleri aldık. Sağlık ordumuzun yetkin, deneyimli ve birikimli tüm çalışanları
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) January 31, 2020
9- büyük bir ciddiyet ve titizlikle çalışıyor. Bilim Kurulu'ndaki tüm arkadaşlarımız, Türkiye'nin alanındaki en deneyimli insanlarıdır. Bu noktada, ciddi bir yetkinliğe ve birikime sahibiz. Sizin tüm twitlerinizi okudum. Kamuoyuna da bilgi vermek istedim. 6 yaşındaki hastamız
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) January 31, 2020
10- sizin de aktardığınız üzere, hastamız ailesi ile birlikte İÜ'ye gelince, doktor arkadaşımız "Ön Tanı" yerine "Kesin Tanı" tuşuna basıyor. Elinizdeki belge doğru. Ancak tanı kısmı yanlışlıkla işaretlenmiş. Doktor hakkında 'yanlış işlemden dolayı' SORUŞTURMA başlattık. >>>
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) January 31, 2020
11- Doktorun bu tanıyı koyabilmesi için numune tetkiklerini beklemesi gerekirdi. Sizin bu belgeyi kötü niyetle yayınlamadığınızı biliyoruz. Tüm kamuoyunun da bize güvenmesini istiyoruz. Her türlü hazırlığımız tamamlandı. Çin'le sürekli irtibat halindeyiz. Virüsün seyrini takip
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) January 31, 2020
12- ediyoruz. 6 yaşındaki hastamızda "CoronaVirüs" değil, "Infulanze B" çıktı."
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) January 31, 2020
Sayın @drfahrettinkoca 'nın verdiği bilgiler bunlar. Teknik bilgileri sadeleştirerek yazdım.
Bakan Koca'ya telefonda da teşekkür ettim.
Umarım Türkiye bu beladan uzak kalmayı başarır.
BARIŞ YARKADAŞ DUYURMUŞTU
Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı açıklamada Çapa Tıp Fakültesi'nde Çinli bir çocuğa koronavirüs tanısının koyulduğunu söyledi.
Yarkadaş, "Çinli çocuğun tedavi altına alındığı bölgede tam anlamıyla bir 'karantina' yok. Aynı katta başka çocuklar da var. Personel ise sadece maske takıyor" diye yazdı.
Yarkadaş yaptığı açıklamada, "Dün gece saat 21.00 sularında 6 yaşındaki Çinli bir çocuk, ailesi tarafından Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi'ne getirildi. Çocuk, ilk tedavisinin ardından ilaç verilerek evine gönderildi. Ancak ailesi gece geç saatlerde bu kez İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvurdu" ifadelerini kullandı.
1- Dün gece saat 21.00 sularında 6 yaşındaki Çinli bir çocuk, ailesi tarafından Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi'ne getirildi. Çocuk, ilk tedavisinin ardından ilaç verilerek evine gönderildi. Ancak ailesi gece geç saatlerde bu kez İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvurdu.
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) January 31, 2020
2-İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Acil Birimi, 6 yaşındaki çocuk hastaya "Coronavirüs" tanısı koydu, hastayı izole etti; katı da "yeşil alan"a dönüştürdü. Ancak beni arayıp durumu aktaran ve aynı birimde başka hastalıklardan tedavi gören hasta yakınları tedirgin. Aileler şunu diyor:
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) January 31, 2020
3- "Çinli çocuğun tedavi altına alındığı bölgede tam anlamıyla bir 'karantina' yok. Aynı katta başka çocuklar da var. Personel ise sadece maske takıyor. Hiçbir personelde koruyucu kıyafet yok." Sağlık Bakanlığı yetkilileri, umarım bu eksiği hemen giderir ve gerekli önlemi alır.
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) January 31, 2020
SAĞLIK BAKANI'NDAN AÇIKLAMA
Bu sabah saat 09.00'da toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu'nun ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Şüpheli görülen 68 kişiden örnek alarak analiz edildi. Şu ana kadar Türkiye'de kesin olarak yeni Koronavirüs tanısı alan hastamız olmadı" dedi. Koca ayrıca Adana'da gözetim altındaki iki vakanın sonuçlarının negatif çıktığını bildirdi.
YARKADAŞ'TAN KOCA'YA YANIT
Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarının ardından paylaşımlarına devam eden Yarkadaş, "Neden dün gece İÜ'ye gelen 6 yaşındaki Çinli kız çocuğunu hastaneye hemen yatırıp diğer hastaları bölümden çıkardınız?" diye sordu. Yarkadaş, 6 yaşındaki Çinli kız çocuğunun iki yakınının da karantinaya alındığını duyurdu.
4- Sağlık Bakanı hala "Türkiye'de CoronaVirüs'lü hasta yok" diyerek beni yalanlamaya çalışıyor. Peki Sn. Bakan, o halde neden dün gece İÜ'ye gelen 6 yaşındaki Çinli kız çocuğunu hastaneye hemen yatırıp diğer hastaları bölümden çıkardınız? Çocuğun sürekli aksırdığını gören Dr. >>>
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) January 31, 2020
5- neden diğer hasta yakınlarına "Burayı acilen boşaltın" dedi. Ve son bir soru: Halka gerçekleri neden söylemiyorsunuz? Aile çevresinden edindiğim bilgiye göre; 6 yaşındaki Çinli kız çocuğunun iki yakınını da karantinaya almışsınız! Yalanlamayın, istifa etmek zorunda kalırsınız!
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) January 31, 2020
Barış Yarkadaş Sağlık Bakan'ı Koca'nın ve yandaş medyanın kendinisi yalanlamaya çalıştığını belirterek Çinli hastaye dair belgeyi paylaştı.
6- Hasta haklarına saygıdan dolayı Çinli çocukla ilgili fazla bilgi vermek istemedim. Ancak yandaş medya ve Sağlık Bakanlığı beni yalanlamaya çalışınca belgeyi yayınlamak şart oldu. İŞTE BELGE: Bakın bakalım Y. M. adlı 6 yaşındaki kız çocuğu için Dr. hangi teşhisi koymuş! pic.twitter.com/WA98XhM6J9
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) January 31, 2020
TIP FAKÜLTESİNDEN AÇIKLAMA
CHP eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş’ın gündeme getirdiği iddia ile ilgili İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi kaynakları BirGün’e açıklama yapmıştı.
Koronavirüs şüphesiyle hastanede tedavi altına alınan Çinli çocuğun 10 gün önce Şangay’dan Türkiye’ye geldiğinin öğrenildiğini bildiren kaynaklar, an itibariyle hastalığın kesin teşhisinin yapılmadığını kaydetmişti. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan ilk tedaviye rağmen çocuğun durumunun dün akşam saatlerinde ağırlaştığını aktaran tıp fakültesi kaynakları, bugün ise durumunun daha iyi olduğunu söylemişti.
Tıp fakültesi kaynakları, koronavirüs şüphesi nedeniyle gerekli testlerin yapıldığını ancak sonuçlarının ise henüz çıkmadığını belirtmişti.
DEKANDAN AÇIKLAMA
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs şüphesiyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'ne yatırılan Çinli çocukla ilgili açıklama yaptı.
Dekan Tükek, "Dün saat 20.00 sıralarında Çin'den gelen bir Çin vatandaşı, 6-7 yaşlarında bir hasta acil çocuk ünitemize başvurdu. Başvuru sırasında ateşi ve halsizliği olması nedeniyle ve Çin'de olan yaygın viral hastalık nedeniyle arkadaşlarımız tedbir aldı. Coronavirüs yada mevsimsel influenza virisü olabileceği açısından gerekli tedbirler alındı. Hastanın solunum sıkıntısı olmaması akciğer grafiğinin temiz olması, ateşinin ilerleyen saatlerde düşmesi nedeniyle coronavirüsünden biraz uzaklaşıldı. Çin'den gelmiş olması nedeniyle kanları ve burun sürüntü örnekleri alındı. Halk sağlığı ve sağlık müdürlüğü yetkilileriyle gerekli temaslar kuruldu. Sabah Halk Sağlığı Müdürlüğünden gelen arkadaşlar tarafından alınan örnekleri Ankara'daki bir merkeze yönlendirildi. Henüz oradan bir sonuç çıkmadı" dedi.
"İNFLUENZA B OLARAK TESPİT EDİLDİ"
Prof. Dr. Tufan Tükek, "Biz kendi laboratuvarlarımızda mevsimsel salgın virüs hastalıklarıyla ilgili panellerimizi yaptırdık. Az önce sonuçlandı. İnfluenza B olarak tespit edildi. Bizde mevcut hastalığının mevsimsel bir grip olduğunu başından beri düşünüyorduk. Bu şekilde hastamızın İnfluenza B virüsü olduğunu tespit etmiş olduk. Sosyal medyada görmüş olduğumuz bazı üzücü olaylar bizi gerçekten üzmüştür. Bu anlamda halkı panikletecek halkı galeyana getirecek paylaşımları, gerek gazetecilerin gerekse diğer birimlerin yapmaması gerektiğini düşünüyoruz. Kesin Coronavirüs tanısı kondu şeklinde bir takım paylaşımlar yapıldı. Bu paylaşımlar bizi gerçekten üzmüştür. Çünkü hastanın örnekleri laboratuvara yeni gönderilmiştir. Burada kesin tanı çıkması zaten mümkün değildir. Şunu rahatça söyleyebilirim durumunun iyi olması, ateşinin düşmüş olması ve influenza b virisünün çıkmış olması hastanın mevsimsel anlamda bir gribal enfeksiyon geçirdiğini göstermiştir" dedi.
"BU KİŞİLER HAKKINDA GEREKLİ SORUŞTURMAYI AÇACAĞIZ"
Tükek "Panik halinde, bilgi işlem sistemine kaydederken olası tanı, ön tanı diye bölümlerimiz vardır. O bölümlere baktığımız zaman kesin tanı olmadan kesin tanı olarak işaretlenmiş ve bu şekilde sosyal medyaya servis edildiğini müşahede etmekteyiz. Bu kişiler tespit edilmiştir. Bu kişiler hakkında gerekli soruşturmayı açacağız. Kesin tanı olmadan sosyal medyadan kesin tanıymış gibi göstermenin kime faydası var, kime hizmet edeceğini anlamakta zorlanmaktayız. Neyse ki iyi bir şekilde sonuçlanmış olduğunu söyleyebiliriz.
coronavirüsü damlacık enfeksiyonuyla bulaşıyor. Halkımıza da bunu net bir şekilde söylemek lazım. Çok kısa mesafede olan kişilere bulaşabilir ve bir maske takılmasıyla bu sorun büyük ölçüde giderilebilir. Hasta acile geldiği andan itibaren özellikle sağlık personeli açısından maske takılması yeterlidir. Muayene sonrasından ellerin yıkanması ve bir takım hijyenik önlemler alınması yeterlidir. Diğer hastalar bu kişiden uzakta oldukları için zaten enfeksiyon riskiyle çok düşük olasılıkla karşı karşıyadırlar. Ama tedbir amacıyla izolasyon odaları zaten bu amaçla Sağlık Bakanlığımız tarafından bir çok hastanede oluşturulmuştur. Biz bu hastaları izolasyon odalarına tek başına aldığımızda diğer hastaların böyle bir risk taşımadığını söyleyebiliriz. Diğer hastaları başka birimlere kaydırdık, yeni hasta kabulünü durdurduk. Geçici olarak bunları yaptık, neticelendikten sonra tekrar açtık" diye konuştu.