Günlük koronavirüs tablosuna her gün yeni 2-3 bin vaka daha eklenirken salgın hakkındaki veri analizleriyle bilinen isimler, son vaka yükselişini diğer dalga dönemleriyle karşılatırdı. Elde edilen sonuçlar endişe verici.

Türkiye’de koronavirüs: Son vaka yükselişi, öncekilerden ne kadar hızlı?

HABER MERKEZİ

1 Temmuz itibariyle maske zorunluluğu haricinde tüm koronavirüs tedbirleri kaldırılarak ‘normalleşme’ dönemine geçilirken son bir haftada vaka sayıları hızlı biçimde yükselmeye başladı. Yaz sıcağı nedeniyle maske zorunluluğu da etkin biçimde uygulanamıyor. Özellikle Kurban Bayramı tatilindeki hareketlilik sebebiyle önümüzdeki günlerde vaka sayılarının çok daha fazla yükseleceği tahmin ediliyor.

Diğer varyantlardan daha bulaşıcı olan delta varyantı birçok ülkede baskın hale gelirken vaka sayıları hızla yükseltiyor.

Türkiye’de de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13 Temmuz’da yaptığı açıklamada 36 ilde toplam 750 delta varyantı vakası tespit edildiğini açıklamıştı. Koca, bu açıklamasından bir hafta önce ise 284 vaka tespit edildiğini bildirmişti. O tarihten bugün kadar delta varyantıyla ilgili başka bir açıklama yapılmadı.

Sağlık Bakanlığı ayrıntılı verileri açıklamadığı için son vaka yükselişinde delta varyantının payına dair bir çıkarım yapmak ise mümkün değil.

DİĞER DÖNEMLERDEN DAHA HIZLI

Yine de içine girilen son dalgada vaka artış hızı, diğer pik dönemlerinden farkı ile dikkat çekiyor.

12 Temmuz’da 5 bin 400’lerde olan günlük vaka sayıları, 15 günde 20 bin seviyesine kadar yükseldi.

Koronavirüs salgınına dair veri analizleri hazırlayan yazılımcı Zeki Berk, son dalgadaki vaka artış hızını, Mart ayında yaşanan pik dönemi ile karşılaştırdı.

Berk, 1 Mart’ta 10 bin seviyesinde olan günlük vaka sayılarının 17 günde 20 bin seviyesine çıktığını belirtti.

Ancak içinden geçilen günlerde yaşanan vaka artışı ise daha dik bir eğri çiziyor. Bu kez 10 binden 20 bin vaka seviyesine çıkış yalnızca 6 gün sürdü.

Berk ayrıca, Türkiye genelindeki 100 bin kişide haftalık vaka sayısının da 110’a yükselerek tekrar ‘çok yüksek riskli’ aşamaya geçildiğini belirtti.

Koronavirüs salgını hakkındaki veri analizleri hazırlayan bir başka isim olan Prof. Dr. Fatih Tank ise, salgının yayılma hızını hesapladı. Tank’ın yaptığı hesaplamaya göre dün gelen yeni vakalarla birlikte salgının yayılma hızını ifade eden Rt değeri 1,42’ye ulaştı.

Günlük vaka sayılarının 60 binin üzerini gördüğü Nisan ayında ise Rt değeri en fazla 1,25 seviyelerine yükselmişti.

Rt DEĞERİ NEDİR?

Temel üreme sayısı veya temel bulaşıcılık katsayısı gibi isimlerle bilinen Rt değeri, virüsün bulaştığı her bir kişinin kendisinden başka ortalamada kaç kişiye bulaşabileceğini gösteren bir sayı.

Belirtilen sayının 1’den büyük olması, enfekte kişilerin bu hastalığı en az bir başka kişiye daha bulaştırdığı anlamına geliyor. Bu durum da toplumda hasta sayısının yükselişe geçmesi demek.

Bulaşma katsayısının 1’den küçük olması ise enfekte kişi sayısının giderek azalması anlamına geliyor.