Türkiye'de yayın yasağı kondu, Hollanda'da ayyuka çıktı: MİT belgeleri muhalefetin elinde

Hollandalı Hristiyan Demokratlar, Türkiye'de içeriğine erişilmesine engel olmak için jet yayın yasağı kararı çıkarılan Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait tırlarla ilgili belgelere ulaştıklarını ve hükümete ilettiklerini açıkladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, muhalefetteki Hristiyan Demokrat Parti (CDA) Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na ait tutanaklar ile MİT ve jandarmaya ait “gizli” belgelerin kendilerinde bulunduğunu belirtti.

Daha geçtiğimiz günlerde Suriye'deki radikal İslamcı örgütlere mühimmat sevkiyatında bulunan MİT tırlarına ilişkin Genelkurmay soruşturması belgeleri bir grup hacker tarafından İnternet'e sızdırılmıştı. Bunun üzerine, belgelere erişimi engellemek için 14 Ocak'ta mahkemede yayın yasağı çıkarılmıştı.

Ancak Türkiye'de tırları durduran savcılar bile görevden alınırken, Hollanda muhalefeti olaya ilişkin tutanakların aylar öncesinden ellerine geçtiğini belirtti.

BBC Türkçe'nin verdiği bilgiye göre, CDA'nın ulaştığı belgeler arasında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tutanakları, MİT ve jandarmaya ait belgeler bulunuyor.


Savcılığa ait belgede ayrıca, dönemin Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un, "silah ve mühimmat yüklü tırların MİT'e ait olduğunu ve başbakanın talimatıyla Suriye'ye gönderildiğini söylediği" belirtiliyor.

"Gizli" belgelerin kendilerinde de olduğunu doğrulayan CDA'lı parlamenterlerden Pieter Omtzigt, bunlara Kasım ayında ulaştıklarını belirtti. Omtzigt, eriştikleri belgeleri Güvenlik ve Adalet Bakanı Ivo Opstelten ile Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörü (NCTV) Dick Schoof ile de paylaştıklarını açıkladı.


DIŞİŞLERİ BAKANI'NA ÇAĞRI
Omtzigt ayrıca Güvenlik ve Adalet Bakanı Opstelten'e, bu belgeleri Türkiye ziyareti öncesi Dışişleri Bakanı Bert Koenders'a iletip iletmediğini sordu. Koenders, 5 -7 Ocak günlerinde Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Partinin Hollanda Parlamentosu Dış Politika Komisyonu Üyesi milletvekillerinden Raymond Knops ise, Dışişleri Bakanı'na Türkiye'den bir açıklama istemesi çağrısında bulundu.


DEVE KUŞU POLİTİKASI İZLENİYOR
Hükümeti Türkiye konusunda "deve kuşu" politikası izlemekle suçlayan Knops, önergesinde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından oluşturulan Analitik Destek ve Yaptırımları İzleme Komitesi'nin raporuna atıfta bulundu.

Raporda, IŞİD ve El Nusra Cephesi'nin ellerindeki silah ve mühimmatın büyük bölümünün Türkiye üzerinden gizlice gönderildiğinin vurgulandığını belirtilmişti.

Knops, bu bilginin, BM'nin Irak'ta görevli misyonu UNAMI tarafından da doğrulandığını da dile getirdi.
Hollandalı parlamenter, "Suriye'deki terör örgütlerine NATO üyesi Türkiye topraklarından silah ve mühimmat gönderilmesini rahatsız edici buluyor musunuz? Bu konuda önlem alınması gerektiği görüşüne katılıyor musunuz?" diye sordu.

Knops, 'Türkiye üzerinden Suriye'deki cihatçılara gizli yollardan silah ve mühimmat gönderilirken' IŞİD'e yönelik hava operasyonları düzenlenmesini, "musluk açıkken yerlerin silinmesi" olarak değerlendirdi.

Knops, iddialarla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Koenders'a, Türkiye'den açıklama istemesi çağrısında bulundu. "6-7 Ocak'ta Türkiye'de bulunduğunuz sırada bu ülkeyi uluslararası terörizmle mücadele konusundaki rolü nedeniyle övdünüz. Bu övgüyü (!) neye dayandırdınız?" dedi.

Koenders'a, "Bu konudaki haberler ve belgelere karşın hala Türkiye'nin Suriye'deki cihatçılara verdiği destek konusunda elinizde belge olmadığında ısrar edecek misiniz?" diye sordu.

İşte silah taşıyan MİT tırlarıyla ilgili yayın yasağı getirilen belgeler

'MİT TIR'larında bomba taşındığına' dair belgeler yayımlandı, yayın yasağı kararı alındı